Veel winkeliers houden hun winkel tegen beter weten in open, dat meldt Jan Meerman van branchevereniging InRetail vandaag het het Financieele Dagblad.
De economische crisis komt hard aan bij het MKB, veel winkeliers kunnen al lang geen zwarte cijfers meer noteren, maar houden tegen beter weten in de deuren open: “Ondernemers doen er alles aan om de winkel open te houden, het is hun kind, maar de normale bedrijfseconomische voorwaarden worden helaas te vaak uit het oog verloren.” Hierdoor ontstaat de situatie dat de omzet van winkeliers al jaren daalt, terwijl de afname van het winkeloppervlak in Nederland relatief beperkt blijft.
Veel winkeliers zijn al ruim in de 40 of ouder, en zien geen andere mogelijkheid dan doorgaan. Daarom gaan ze vaak door tot het bittere eind: “Die zien geen alternatief en gaan hun pensioenpot opsouperen, er gaat privégeld de zaak in. Ik heb wekelijks ondernemers aan de lijn die als ze stoppen niets meer hebben. De boel opgeven is voor ondernemers echter de aller-, allerlaatste optie. Je bent geen ondernemer geworden om je hand bij de bijstand op te houden. Zo wordt er geredeneerd.”
Het gaat slecht met kleding- en schoenenwinkels, maar de hardste klappen vallen in woongerelateerde branche, zo daalde de omzet van keukenspeciaalzaken maar liefst met 38% ten opzichte van 2012. Opvallend is dat zo’n 10% van de woonwinkels de afgelopen jaren zijn deuren sloot, maar dat het totale winkeloppervlak nagenoeg gelijk blijft, een teken dat de eerste klappen vooral vallen bij de kleinere winkeliers.