Meatless monday

03-06-2013 17:00

Het duurde even voordat ik avocado’s heb leren waarderen, maar tegenwoordig heb ik ze volledig in mijn hart gesloten.
En eenmaal in mijn hart, kom je er niet zomaar uit mensen. Deze meatless monday een zomerse avocado-munt soep, speciaal voor de zomerse zonnestralen.

Zomerse avocado-munt soep

Nodig:
– 6 lentje-uitjes
– 1 teentje knoflook
– 25 gram bloem
– 5dl groentebouillon
– 2 grote, rijpe avocado’s
– 2 tl citroensap
– 1 tl geraspte citroenschil
– 1,5 dl melk
– 1,5 dl (slank)room
– 1,5 el fijngehakte munt
– zout en peper

Aan de bak

Verwarm een scheut olijfolie in de pan. Voeg de uitjes en knoflook toe en bak ze glazig. Roer de bloem erdoor en bak het mengsel al roerend nog 1-2 minuten.

Schenk er geleidelijk al roerend de bouillon bij en breng het geheel aan de kook. Laat pruttelen terwijl we de avocado’s erbij pakken.

Schil de avocado’s en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in grove stukken. Meng het samen met citroensap en -schil, wat peper en zout en voeg het geheel toe aan de soep.

Laat 10 minuten, geheel afgedekt, pruttelen. Laat de soep iets afkoelen en pureer hem met de keukenmachine.

Roer de melk en de room erdoor. Breng de soep op smaak met peper en zout en roer de munt er doorheen.

Deze soep kan warm of koud gegeten worden.
Extra lekker met een sneetje knoflookboord: smelt wat boter in een pan en voeg 2 gepeste teentje knoflook toe. Maak diagonale sneden in een baguette en smeer de boter ertussen. Wikkel de baguette in aluminiumfolie en bak het brood 15 minuten in een oven op 180 graden.

Spliterwtenschotel

Omdat ik voor het schap stond en toch benieuwd was wat je met spliterwten maakt deze week: de spliterwtenschotel.
Al de heerlijke kruiden maken het een fantastisch lekker gerecht.

Nodig:
– 225 gram gele spliterwten
– 5dl groentebouillon
– 2 tl gemberpoeder
– 2 uien, gesneden
– 2 courgettes, in blokjes gesneden
– 2 in blokjes gesneden en geschilde aardappelen
– 1 tl kaneelpoeder
– 1 tl kardemompoeder
– 1/2 tl versgemalen peper
– 1/2 tl caynnepeper
– 2 teentjes knoflook
– 4 el geknipte peterselie

Aan de bak

Was de spliterwten en kook ze in de groentebouillon.

Roer het gember door de uien en doe die samen met de courgettes en aardappelen bij de erwten in de pan. Schenk daar kokend water bij, tot het geheel net niet onder water staat.

Verwarm 1 el boter in een pan en meng alle kruiden er doorheen. Voeg toe zodra het water in de pan kookt.

Draai laag en laat alles gaar worden. Let erop dat je het niet stuk kookt.

Verwarm nogmaals 1 el boter in een pan en fruit de knoflook.

Schenk eventueel overtollig kookwater uit de pan en voeg de knoflook en peterselie toe.

Voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer met een frisse tomaat-ui salade.

Heeft u een groente waar u heel graag eens iets anders mee zou willen doen, of een bepaalde keuken die u terug zou willen zien in Meatless Monday? Verzoekjes kunnen ingediend worden bij @linda_mertens.