Afgelopen week heeft Eurocommissaris Rehn zijn lijst met begrotingseisen voor de EU lidstaten gepresenteerd. Zoals verwacht hebben een aantal landen uitstel gekregen. Nederland had al een jaar uitstel gekregen maar dient in 2014 zijn begrotingstekort op 2,8 procent te hebben. Nederland had echter gerekend op 3 procent in 2014. Rutte heeft al aangeven aan 3 procent vast te houden.
De vraag is natuurlijk hoe deze 3 procent gehaald gaat worden. Er zal ergens vier tot vijf miljard vandaan moeten komen. Een van de makkelijkste manieren om dit doel te halen is met lastenverzwaringen. Maar zijn extra lastenverzwaringen nog wel uit te leggen?
Er zijn grofweg twee stromingen in het debat over het terugdringen van het begrotingstekort.
Het ene kamp is van mening dat het tekort zo snel mogelijk teruggedrongen dient te worden en dat schulden leiden tot economisch verval.
Het andere kamp is van mening dat er in crisistijd juist geïnvesteerd moet worden in de economie en dat de schulden best kunnen oplopen. Deze zullen in goede tijden weer afbetaald worden.
Het eerste kamp wil het tekort zo snel mogelijk op orde brengen. Bezuinigen is voor hen de belangrijkste manier om dit te halen. Minder uitgeven dus. Om op korte termijn 5 miljard te bezuinigen zullen er waarschijnlijk ook lasten moeten worden verzwaard.
Het eerste kamp is er dus juist vóór om minder uit te geven maar niet om meer op te halen.
Het tweede kamp (keynesiaans) is ervoor om de economie te stimuleren door meer uit te geven. Keynesianen hebben er geen moeite mee dat het begrotingstekort oploopt. Volgens hen kan je de overheid beter geld laten lenen dan de burger extra te belasten. Volgens de keynesiaanse economen is extra lastenverzwaring onverstandig.
De twee meest dominante economische stromingen staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Maar in dit geval kunnen ze elkaar vinden.
Ga geen 2,8 procent of 3 procent halen door de burger extra te belasten. De inkomstenbelasting is momenteel 52 procent en het blijkt dat er met 49 procent meer inkomsten gegenereerd kunnen worden.
De BTW wordt verhoogd en het consumentenvertrouwen daalt meteen. Lastenverzwaringen leveren vaak niet eens meer op. Laat de 3 procent los en zorg dat de financiën op een duurzame manier op orde komen.