“Een hel. Voor zijn directe medewerkers ook trouwens”, zei een PvdA’er uit de omgeving van Diederik Samsom vanmorgen tegen ThePostOnline over de bedreigingen aan het adres van de PvdA-leider. De recente politieke ledenraad in Utrecht was dan ook geen pretje voor de sociaal-democraten; ook daar waren de veiligheidsdiensten in verhoogde paraatheid. Het zal voor staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) niet minder zijn, ook hij wordt bedreigd en bewaakt.
Tel daar de bekladding -“IND = moord”-van het huis van IND-directeur Rob van Lint bij op en de rekensom is duidelijk: iedereen die betrokken is bij de asielwetgeving ligt onder vuur. Nieuw is het fenomeen echter niet. Meest concrete voorbeeld van asielterreur is de bomaanslag in november 1991 op het huis van toenmalig staatssecretaris van Justitie Aad Kosto (PvdA) opgeëist door Rara. Reden: het stringenter asielbeleid dat hij in gang zette. Bomaanslagen bleven daarna uit, toch moesten opvolgers als Rita Verdonk (VVD), Nebahat Albayrak (PvdA) en Gerd Leers (CDA) daarna voor langere en kortere tijd beveiligd worden. Het moge duidelijk zijn: asielactivisten maken geen onderscheid naar politieke kleur. Het zijn de beleidsmakers en -uitvoerders die zij op de korrel nemen.
Sinds 2009 zwerft over het internet een document rond genaamd De Schandpaal. Een overzicht boordevol adressen van detentiecentra maar ook van bouwbedrijven en zelfs cateringbedrijven die leveren aan de IND. Zelfs de leverancier van de kerstpakketten wordt genoemd, evenals het tekstbureau dat de folderteksten schrijft voor de IND. U begrijpt; een goede informatiepositie is het halve werk. Bouwbedrijf BAM lag enkele jaren terug ook onder vuur toen bleek dat het bedrijf een nieuw detentiecentrum ging bouwen voor asielzoekers op Schiphol. Activisten tuigden een website op die lijkt op die van het bedrijf zelf.
De AIVD berichtte in haar jaarverslag 2012 dat het verzet tegen het Nederlandse en Europese asiel- en vreemdelingenbeleid in 2012 is toegenomen. Dat komt met name door de start van het zogeheten No Border Netwerk. “Daarbinnen hebben activisten en extremisten (zoals de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht en de Werkgroep Stop Deportaties) met behoud van hun eigen uitgangspunten en actiemethoden de krachten gebundeld om de samenwerking en coördinatie te bevorderen.” Enige transparantie kan de activisten niet ontzegd worden: de nieuwe organisatie heeft een website en een Twitter-account evenals een bankrekening en een telefoonnummer voor de pers.
Dat No Border Netwerk schijnt vooral faciliterend van aard. De beheerder van de twitter-account schrijft woensdagmiddag over de mogelijke betrokkenheid bij bedreigingen en vernielingen: “Het No Border Netwerk is wat de naam zegt: een netwerk. Daarbij is grote verscheidenheid v groepen & individuen aangesloten. Het No Border Netwerk is dus geen organisatie & zit nergens achter. Het verbindt mensen die met dezelfde strijd bezig zijn.”
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakt onderscheid tussen activisten en extremisten. Het is volgens de NCTV van belang onderscheid te maken tussen activisme en extremisme. “Activisten op dit terrein komen veelal luidruchtig maar geweldloos voor hun mening uit. Activisme wordt extremisme als er sprake is van het plegen van strafbare feiten, zoals bedreigingen en vernieling.” Het ministerie van Veiligheid en Justitie verspreidde in 2011 een folder voor gemeenten (PDF), instellingen en bedrijven die betrokken zijn bij de asielketen. Daarin wordt geschreven dat de harde kern van extremisten bestaat uit een ‘groep van tientallen harde activisten, afkomstig uit de linkse beweging’. Soms treden ze op in grotere groepen, maar ook in kleinere, meer in de anonimiteit opererende, cellen.
Het illegale verzet wordt volgens de AIVD (PDF) sinds enige jaren bepaald door twee groeperingen die hun basis in de provincie en stad Utrecht hebben. Het gaat hier om de Werkgroep Stop Deportaties en de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU). Bij beide groeperingen is waarschijnlijk sprake van een overlap van legale en illegale uitingen alsmede van een wisselende samenstelling van actievoerders, waaronder enkelen die als ‘beroepsactivist’ zijn aan te merken. Het No Border Netwerk en AAGU hebben hetzelfde rekeningnummer, dus de overlap is duidelijk.
Een kleine groep extremisten die het leven van volksvertegenwoordigers en uitvoerders van het asielbeleid tot een hel probeert te maken.