Studenten voeren komende week actie tegen de invoering van een leenstelsel. Maandag gaan de studenten in Delft de straat op, dinsdag in Utrecht en woensdag in Amsterdam.
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) liet vrijdag weten de invoering voor bachelorstudenten sowieso een jaar uit te stellen. De studenten willen echter dat het hele plan de prullenbak ingaat. Ook zijn ze tegen de voorgenomen afschaffing van de ov-studentenkaart.
Diverse studenten- en jongerenorganisaties ondersteunen de lokale acties, waaronder de studentenvakbond LSVb en FNV Jong en CNV Jongeren. Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk liet meteen weten achter de acties te staan.
“Het verzet van de studenten is volledig terecht. Om uit de crisis te komen moet je studeren stimuleren, niet afstraffen.”
Van Dijk gaat dinsdag een debat met de minister aanvragen, zijn inzet is het hele leenstelsel van tafel krijgen.
Ook de LSVb hoopt dat het ’t leenstelsel net zo vergaat als de eerder voorgestelde langstudeerboete. Deze werd eerst met een jaar uitgesteld en daarna helemaal geschrapt. In plaats daarvan schoof het kabinet echter het leenstelsel naar voren. Dat houdt in dat de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs, die nu nog een gift is, vanaf 2015 een lening wordt.
Bussemaker heeft begin dit jaar het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gevraagd de effecten daarvan te onderzoeken. Het rapport kwam vrijdag naar buiten, de niet malse conclusie was onder meer dat de invoering zorgt voor een “verschraling” van de studie omdat studenten afzien van extra activiteiten. Ook zal een op de vijf mbo-ers een vervolgstudie in heroverweging nemen door de hogere kosten.
“Schokkend”, noemde de studentenvakbond dat.
Ook noemen ze het onbegrijpelijk dat voor studenten die een master (het laatste jaar op de universiteit) gaan doen, het leenstelsel wel gewoon vanaf september 2014 ingaat.