De politie lijkt op grote schaal geweld te gebruiken tegen demonstranten die bij de huidige protesten in Turkije worden opgepakt. Dat melden advocaten en wordt maandag bevestigd door de Turkse afdeling van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.
Advocaat Efkan Bolac van de grote advocatenorganisatie Moderne Juristen Associatie meldt dat uit alle steden waar geprotesteerd wordt, getuigenissen binnenkomen van politiegeweld.
Volgens Bolac speelt zich dat af in politiebussen, voordat mensen naar het bureau worden gebracht. “Dat kan uren tot zelfs een hele nacht duren. Mensen wordt eten en drinken onthouden en vrijwel iedereen wordt geslagen.”
In de bussen hangen – in tegenstelling tot op politiebureaus – geen camera’s om arrestanten te beschermen tegen politiegeweld.
Ook collega-advocaat Özden Ihtiyar rept van geweld in de politiebussen. “Er wordt vooral geslagen op de rug en soms in het gezicht. We laten de blauwe plekken registreren door een arts zodra mensen weer vrij zijn.”
De woordvoerder van de Turkse afdeling van Amnesty International, Murak Cekic, bevestigt het geweld maar heeft geen cijfers.
“Ik kan alleen zeggen dat we extreem veel telefoontjes hebben gekregen over politiegeweld, zowel op straat als in de politiebussen. We zijn nog bezig alles op een rijtje te zetten dus statistieken heb ik nog niet.”
De Turkse afdeling van Human Rights Watch (HRW) laat weten dat het op zichzelf niet erg bijzonder is dat aangehouden mensen worden mishandeld door de Turkse politie. Emma Sinclair-Webb van HRW: “Maar de schaal waarop het nu gebeurt, is uitzonderlijk.”
Hoeveel mensen er in hechtenis zijn genomen sinds de protesten tegen de regering eind mei begonnen, is onbekend. De meeste arrestanten worden na verhoor weer vrijgelaten.