Business

‘Ibn Ghaldoun in feite failliet’

12-06-2013 18:05

De Ibn Ghaldounschool zit diep in de schulden en zag de afgelopen jaren de slagingspercentages gestaag dalen. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en een analyse van nieuwssite Sargasso.nl en het ANP.

Op de scholengemeenschap die afgelopen tijd in opspraak kwam omdat er 15 eindexamens werden gestolen, ging het slagingspercentage op de havo vorig jaar zwaar onderuit.

48,5 procent van de leerlingen slaagde maar, ten opzichte van 87 procent het jaar ervoor. Gemiddeld haalden de havisten een 5,4 voor hun centrale examens. De meeste gestolen examens waren bestemd voor havisten die dit jaar examens deden.

Ook op het vmbo daalde het slagingspercentage, nadat het in 2010 plots was gestegen met 17 procentpunt. Op het vwo wisten in 2009 juist alle leerlingen te slagen, in 2012 minder dan driekwart.

Liquiditeit en solvabiliteit

Verder blijkt uit de gegevens dat de school een negatief eigen vermogen heeft van 4,2 miljoen euro. Ook de algemene reserve staat op -2.85 miljoen euro.

De liquiditeit, oftewel de mate waarin de school de lopende rekeningen kan betalen, is veel te laag: 0,14 waar 0,5 tot 1,5 veilig is.

Ook de solvabiliteit, oftewel de mate waarin schulden kunnen worden afgelost, is lager dan wenselijk. Daarbij heeft de school geen geld om eventuele waardedalingen op te vangen.

Particuliere financiers

Dat wil overigens niet zeggen dat de school compleet aan de grond zit en bijvoorbeeld ook lonen niet kan betalen, weet onderwijsdeskundige Reinout van Brakel.

“Er is in Nederland een groot grijs gebied als het gaat om particuliere financiers van scholen”, zegt hij. Stichtingen die geld steken in scholen hoeven niet bekend te zijn bij DUO of in jaarverslagen genoemd te worden.

De verwachting is dat de school over 20 jaar zo’n 11 procent minder leerlingen heeft, terwijl de meeste scholen in de omgeving juist zullen groeien.

Het percentage voortijdig schoolverlaters schommelt zo rond de 2,5. Landelijk is dat ongeveer 1 procent.

Anp