Peter Achterberg mag een lullenpot houden over en voor studenten, ‘het druk hebben’ (trendy!) en hoe je hoogopgeleide professionals kan managen. Maar wat vooral blijkt, is hoezeer Peter Achterberg studenten niet snapt. Dat is zorgelijk en grappig.
Speel bovenstaand filmpje even af. Achterberg is verbaasd dat studenten hem vragen of bepaalde stof geleerd moet worden voor een tentamen.
Dat is geestig. Je spreekt af dat je X moet leren voor een tentamen. Dan gaat het in een college over Y. Studenten in paniek, want dit staat (nog) in geen enkel boek. Studenten hebben het drukker dan ooit (bijbanen want leenstelsel, CV-building want crisis) en mogen dan ook best weten wat van ze verwacht wordt bij een tentamen.
Sterker nog: in studiehandleidingen staat vermeld dat studenten daar van op de hoogte dienen te zijn en is dat niet het geval, dan doen talloze studenten daar wel veel te interessant over in allerhande studiecommissies. Zodoende blijft een tentamen namelijk een momentopname waarbij getoetst wordt of de student de stof tot zich heeft genomen. Dat wordt zonder een idee van wat de stof precies is lastig onmogelijk.
Daarna verbaast Peter Achterberg zich dat er geen studenten bij zijn eerste hoorcollege zijn. Dat zou grappig zijn als het niet zo pijnlijk zou zijn. Iedere student weet dat een eerste college bestaat uit het (KLASSIKAAL!) bespreken van de studiehandleiding. Een eerste hoorcollege is ongeveer even nuttig als tepels bij mannen.
Wat dat betreft is het verbazingwekkend dat slechts de helft van de studenten afwezig was bij het eerste hoorcollege. Misschien dat de socioloog daar onderzoek naar kan doen, waarom die andere helft na jaren onderwijs nog komt opdraven bij dat eerste college.
Het betoog van Achterberg is überhaupt lastig te volgen, maar als ik het goed begrijp wil hij meer vrijheid voor studenten. Klinkt als een goed plan.
Dit is mijn extra gratis advies. Geef via Blackboard (of Facebook!) aan wat je van studenten verwacht op een tentamen. Dan ontwikkelen de studenten zich vanzelf wel tot professionals die zelfstandigheid aan kunnen. Van een beetje transparantie is nog nooit iemand slechter geworden.