Beste Chris,
Ik ben 62 jaar oud en ben mijn hele leven zelfstandig ondernemer geweest. Anderhalf jaar geleden ben ik arbeidsongeschikt geraakt en kreeg ik een uitkering IOAZ van de gemeente. Na een half jaar werd mijn uitkering stopgezet want volgens de gemeente verbleef ik niet regelmatig in mijn woning. Omdat ik mijn hypotheek niet meer kon betalen werd mijn woning verkocht. Ik kreeg het advies mij bij mijn dochter in te schrijven in een andere gemeente. Deze gemeente weigerde een uitkering te geven: mijn dochter moest maar voor mij zorgen.
Ik ben in weer een andere gemeente gaan samenwonen bij een vrouw die mij wil helpen. Ook hier werd een uitkering geweigerd. De vrouw heeft enkele tienduizenden euro’s eigen vermogen en moet mij maar onderhouden. Ik krijg niets. Ik heb klacht neergelegd bij de Ombudsman die niets voor me kon doen en me adviseerde bij de gemeente te reclameren.
Behoudens het feit dat ik 45 jaar heb betaald aan alle mogelijke instanties, kan ik nu ik ernstig ziek ben nergens terecht. Ondanks allerlei urgentieverklaringen bedel ik nu al veertien maanden om een boterham en een onderkomen. De drie gemeenten werken niet samen, dossiers zijn onvolledig, ambtenaren liegen, klachten raken zoek en ik krijg niet de gelegenheid mijn klachten duidelijk uiteen te zetten. Wat moet ik doen om in mijn onderhoud te kunnen voorzien?
Geen uitkering
Beste Geen uitkering,
Uw verhaal leidt onverbiddelijk tot de vraag of u wel recht heeft op een uitkering. Uit uw verhaal blijkt dat u er diep van overtuigd bent dat u een uitkering behoort te krijgen. Of u hier echt recht op heeft is een juridische vraag. Het kan geen kwaad daarover juridisch advies in te winnen. Tot die tijd zou ik willen suggereren dat u misschien geen recht heeft op een uitkering. Daar zijn namelijk twee belangrijke aanwijzingen voor.
Ten eerste hebben drie gemeenten u een uitkering onder verschillende omstandigheden geweigerd. Hoewel een afwijzing voor u vervelend is, zeker nu u ernstig ziek bent, blijft staan dat gemeenten dit niet zonder reden doen. Ambtenaren moeten de regels volgen. Dit is voor hen essentieel om bijvoorbeeld een contractverlenging of loonsverhoging te kunnen krijgen. Als er binnen de regels geen ruimte is om u een uitkering te geven, krijgt u die niet. Dat moet ook om het hele stelsel van sociale zekerheid betaalbaar te houden. Als u geen rechten heeft, helpt klagen simpelweg niet.
De tweede aanwijzing dat u geen recht heeft op een uitkering is nog sterker. U diende een klacht in bij de Nationale Ombudsman. Hij is de aangewezen persoon om dit soort klachten te beoordelen. Hij hielp u niet. Als u evident recht zou hebben op een uitkering zou hij u zeker wel helpen: de Nationale Ombudsman werpt zich juist op als beschermer van burgers die tussen de wal en het schip dreigen te vallen. Ook dit is zijn taak. Volgens een columnist van de Elsevier is de ombudsman zelfs een linkse activist. Als hij u niet helpt, suggereert dit dat u geen recht op een uitkering heeft.
U stelt dat u jarenlang heeft betaald. Dat is geen reden om nu een uitkering te krijgen. Als u vindt dat u toch recht heeft op een uitkering, zou ik bezwaar maken, maar dat heeft u ongetwijfeld gedaan. Als dat geen zin heeft (gehad), heeft u juridisch advies nodig. Vraag ook om een second opinion voordat u de gemeente voor de rechter sleept. U kunt bij de rechtbank ook ongelijk krijgen.
Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: Contributor.