Deze (voorlopig) laatste meatless monday doen we natuurlijk wel goed. Ik zou zeggen, dat ik al mijn favoriete recepten met jullie zou delen, maar ik ben zo slim geweest om daar mee te beginnen. Daarom heb ik mij de afgelopen week staan uitsloven in de keuken, tot genoegen van vrienden en mijn huisgenoot, om af te sluiten met een heerlijke meatless monday.
Met enige trots presenteer ik jullie een gezond avondmaal, bestaande uit vier verschillende warme en koude gerechten die tegelijk geserveerd kunnen worden voor een gezellig eetfestijn.
Nodig:
2 grote aubergines, geschild en in blokjes gesneden
2-3 el olijfolie
2 tl komijnzaad
3 teentjes knoflook
3 tomaten, ontveld
1 tl kristalsuiker
2 tl harissa (indien je dit niet kunt vinden, vervang dit met 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen koriander en 1tl cayennepeper of chilipoeder)
1 bosje platte peterselie
sap van 1 citroen
zout en peper
klein Turks brood.
Doe de blokjes aubergine in een stoompan en stoom ze in 8-10 minuten zacht. Indien je geen stoompan hebt kun je ze ook op laag vuur bakken tot ze zacht zijn. Prak fijn met een vork.
Pureer de tomaten kort met de keukenmachine. Verhit de olie in een steelpan met dikke bodem. Doe het komijnzaad en de knoflook erbij en bak 1-2 minuten op matig voer. Blijf er we in roeren, anders verbrand de knoflook.
Doe de tomaten, suiker, harissa en de helft van de peterselie erbij. Laat het geheel 15-20 minuten onder af en toe roeren pruttelen, totdat het een dikke saus wordt.
Roer het citroensap en de geprakte aubergine erdoor. Breng op smaak met peper en zout en meng alles goed.
Laat even afkoelen en serveer met geroosterd Turks boord.
Roeren is de key. Overigens neemt deze de meeste tijd en precisie in beslag, dus neem er ook de tijd voor.
Het is een lastige, maar jullie kunnen het!
Nodig:
60 gram boter
1 grote prei, alleen het witte gedeelte in kleine stukken gesneden
60 gram bloem
3,25 dl warme melk
4 eieren, gesplitst in dooiers en witten
100 gram geitenkaas, verkruimeld
2,5 dl slagroom
geraspte parmazaan
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet vier ramekinvormpjes van 2,5 dl inhoud licht met boter in. Verhit de boten in een pan op halfhoog vuur en smoor de prei in 3-5 minuten gaar. Roer de bloem erdoor en blijf 1-2 minuten roer tot het goudbruin is.
Voeg al roerend geleidelijk de melk toe en laar de saus al roerend pruttelen tot bij gebonden is. Laat afkoelen. Roer de eidooiers door de saus en breng op smaak met peper en zout. Roer rustig de geitenkaas door de saus.
Klop de eiwitten in een tot het schuim in stevige pieken blijft staat. Hierbij is het belangrijk dat de schaal en de klopper compleet vetvrij zijn, anders krijg je het schuim niet stijf.
Spatel het door het soufllemengsel en schep het in de vormpjes. Zet de vormpjes in een braadslee of grote ovenschaal en giet er kokend water in dat het tot halverwege de rand van de vormpjes komt.
Bak ze 15-20 minuten in de oven. Haal de vormpjes uit de braadslee en laat ze op het rooster afkoelen.
Stort de souffles rustig in kleine ovenschaaltjes (gratinschaaltjes). Gier over elke souffle een beetje room, zodat elk schaaltje met een halve cm room is gevuld.
Bestrooi met parmazaan en bak ze nog 10 minuten in de oven.
De meatless monday afsluiten zonder de quinoa nog eens in de spotlight te zetten is natuurlijk geen mogelijkheid.
Nu in mijn favoriete combinatie: met granaatappelpitten.
Nodig:
150 gram quinoa
150 gram sperziebonen, in kleine stukjes gesneden
handvol platte peterselie
2 el citroensap
3 el extra vierge olijfolie
1 komkommer
1 groene paprika, in repen gesneden
1 kleine rode ui, in flinterdunne reepjes
100 gram groene olijven, zonder pit
pitten van 1 granaatappel (pas op, het sap spuit er uit als je snijd en vlekt enorm)
peper en zout
Spoel de quinoa af, doe hem in een grote pan met 1/2 liter kokend water en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de quinoa 12-14 minuten koken tot al het water is opgenomen.
Blancheer de sperziebonen 3 minuten in een pan kokend water met een klein beetje zout, tot ze heldergroen en knapperig gaar zijn.
Doe de quinoa in een schaal en roer de peterselie, citroensap en olijfolie er doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Schep het op vier borden en verder de groeten, olijven en pitter erop.
Pompoen en linzen zijn mijn grote liefdes, dus ook zij verdienen een plekje in deze meatless monday.
Let erop dat het deeg een uur moet rusten.
Deeg
300 gram blem
1tl geelwortelpoeder
1 tl zout
4 el olijfolie
1 eierdooieren
Vulling
800 gram flespompoen, geschild en gesneden in stukjes á 2 cm
2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1tl geraspte gemberwortel
1 tl kaneel
1 blik van 400 gram linzen, uitgelekt en afgespoeld
2 eierdooiers, losgeklopt
Deeg
Doe de bloem met geelwortelpoeder en zout in een grote kom. Voeg olie, eidooier en 1,25dl ijskoud water toe.
Meng alles met een vork tot een samenhangend geheel. Druk alles bij elkaar, let het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het tot het glad en elastisch is.
Vorm 12 ballen van het deeg en laat ze afgedekt met een vochtige doek een uur rusten.
Dan
Verwarm de oven voor tot 200 graden. Verdeel de pompoenblokjes op een bakplaat, besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Rooster ze 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Verhit olijfolie in een braadpan op halfhoog vuur en smoor de ui in 5 minuten glazig. Voeg knoflook, gember en kaneel toe en laat nog 2 minuten staan.
Doe dit samen met de linzen en geroosterde pompoen in een mengkom en prak alles grof met een vork. Laat afkoelen.
Rol elke deegbal uit tot een cirkel á 10 cm doorsnede. Verdeel op een helft 2-3 el vulling. Bestrijk de rand rondom met water en vouw de andere kant over de vulling heen.
Druk de randen met de tanden van een vork stevig op elkaar.
Leg de pasteitjes op een bakplaat, bestrijk met de eierdooier en bak ze in ongeveer 25 minuten knapperig en goudbruin.
Serveer met een frisse yoghurtdressing.
Yoghurtdressing
Roer 2,5 dl Griekse yoghurt, 1,5 el olijfolie, 2 el citroensap en een tl paprikapoeder met elkaar.