Al zeven jaar staat Nederland stil. Ons nationaal in komen is nog precies even hoog als in 2007 en zelfs Rick van der Ploeg trekt vol overtuiging aan de alarmbel. Stilstand is achteruitgang, en we moeten vooruit, liever vandaag dan morgen. Tien tips voor een gezonde blos op de wangen.
Het mag niet en moet niet, maar een frisse vrolijke oorlog is vaak een probaat middel om de roestige raderen weer aan het draaien te krijgen. Oorlogen zijn goed voor het moreel van een land en voor de maakindustrie. Vroeger zette het ministerie van Oorlog de geldpers aan en begon de lopende band in de fabrieken te gloeien. Werklozen kwamen uit hun holen en togen aan den arbeid. Met het bouwen van tanks, vliegtuigen en kanonneerboten zijn hele economieën uit duisternis gekropen.
Willem-Alexander, move your ass. Dat gehang in Nederland is nergens goed voor. Je valt politici lastig en bent bezig om je koninklijke geurspoor af te bakenen. Stop daar snel mee, wil je. Verkoop ons waterimago en doe als Hansje Brinker. Steek een vinger in een dijk, en daarna de hele hand in de waterdefensie-budgetten bij andere landen aan zee. De zeespiegel stijgt, nu ons inkomen nog.
Beta studies leveren slimme mensen op. Ons land is betrokken bij 65% van de mondiale duurzame innovaties, zei Ruud Koornstra dit weekend bij WNL. Als we daarmee gaan oogsten, kunnen we uitgroeien tot een wereldspeler. Nederland is al een belastinghub voor creativelingen die hun intellectueel eigendom hier fiscaalvriendelijk wegsluizen, de basis ligt er dus al om van ons land een patenteconomie te maken.
De Hollandse voeltbalschool is een wereldwijd A merk. Zeg Cruijff en 1974 en elke jongen op aarde begrijpt waarover je praat. Voetbaltrainers zetten jaarlijks enkele miljarden om. De voetbaleconomie, met al zijn aanhangsels, zoals grastechnologie TenCate, trekt de landsgrenzen over. Mooi voorbeeld van creatieve destructie. Ooit was TenCate een textielboer, nu is een Tuincentrum met een VOC-mentaliteit.
Niet Amsterdam, maar Eindhoven is de beste groeistad van de lage landen. Aan de grachtengordel wonen tamelijk vervelende en verveelde babyboomers die hun centen tellen. Het adagium dat het geld in Rotterdam wordt verdiend en in Amsterdam wordt uitgegeven gaat steeds minder op. In en rond campusperkjes van Philips-stad schieten duizend bloemen de grond uit. We zijn internationaal geliefd omdat we nuchter zijn, en we ons mondiaal onderscheiden met degelijke producten en vette cradle to cradle-innovaties. Met technologie (leve ASML), met industriële vormgeving en alles wat er tussen inzit (koffiepats). Niet voor niets staat Eindhoven in de top tien van meest vooruitstrevende steden ter wereld.
De rente is historisch laag, en toch sparen we door. Dat tekent onze angst. We hebben geld, maar weten niet meer wat we ermee moeten. Indiërs en Chinezen zouden het wel weten: die starten een bedrijfje, knippen het licht aan in de fabriek en commanderen hun werknemers naar nieuwe hoogten. Wie geen idee heeft wat hij met zijn geld moet, kan het nog altijd beter uitgeven, dan laten wegwoekeren op een spaarrekening. Daar heeft alleen de bankklerk wat aan. Consumeer of sterf! 1,75 rente is niets!
Europa is als een ex-vrouw. Je hebt er geen lol meer van, maar je moet haar toch betalen. Je komt niet van haar af, dat weet je zelf ook wel. Stop daar geen energie in, maak de rekening over en zoek een nieuwe vriendin. Ze woont naast je en ze heet Angela.
Emile Roemer kan lief lachen, maar is een benepen kereltje dat zich laat leiden door een naargeestige vorm van rijken-jaloezie. De SP-chef loopt de ganse dag met een taartmes rond om de niet groeiende koek te herverdelen, omdat hij meent dat de ene mens niet rijker mag zijn zijn dan een ander. Dat werkt averechts, Emile. Ambitieuze mensen vinden meekijken in hun portemonnee vervelend. Biedt ondernemers – en daarmee bedoelen we niet die groep risicomijdende bankiers en krijtstreepschijtbakken in loondienst – een loopplank naar de Quote 500 in plaats van een ophaalbrug te plaatsen. Verlaag de belasting op startende bedrijven en stimuleer het miljonairschap.
Ja, en betaal goede mensen beter dan wanpresteerders. CAO’s stimuleren middelmatigheid. We leven niet meer in 1931. Het lompenproletariaat is alleen nog te aanschouwen in zwart-foto grafie in het vakbondsmuseum, maar een non-existerend probleem in onze huidige samenleving. Als je armoede wilt bestrijden, moet je talentvolle mensen belonen.
De arbeidsproductiviteit is internationaal gezien hoog in Nederland, omdat we efficiënt werken. Amerikanen zijn domme werkers. Die puffen langer door op kantoor en zijn nog steeds gemiddeld rijker. Als wij met onze slimme arbeidsethos een paar uurtjes eerder aan de slag gaan, tikken we ons zelf zo de G8 binnen. Tringggg! Dat is de wekker. Opstaan!