Alstublieft, een nieuw belastingstelsel. De commissie van Dijkhuizen is er wel zo’n beetje uit en komt met een fijn rapport (PDF) waarin staat hoe de burger heel veel meer moet gaan betalen tussen nu en 2040. Maar wat betekent die belastingaanpassingen voor u als bloedende burger?
Hieronder een overzicht van de voorgestelde plannen zoals de zaken ervoor stonden in oktober 2012, voor u doorberekend door het CPB. Let wel: dit zijn slechts de eerste voorlopige berekeningen van het CPB als reactie op de initiële voorstellen van de commissie Van Dijkhuizen en dienen slechts ter indicatie om uw ochtenhumeur te verpeten. Het laatste rapport is nog niet CPB-doorberekend.
BTW: hoge tarief wordt verhoogd van 21% naar 23%. Lage tarief gaat van 6% naar 8%
Twee schijven: de belastingen worden vereenvoudigd met slects twee schijven. De tweede schijf (49% belasting) begint vanaf 67.000 euro, over de eerste schijf wordt 37% belasting betaald. Geplande invoering: 2014. In 2017 wordt de algemene heffingskorting met 300 euro verhoogd.
Arbeidskorting: voor lage inkomens naar 400 euro, voor hoge inkomens naar nul komma nul.
Leuke dingen voor ouders: ouderschapsverkofkorting en aftrek levensonderhoud kinderen komen te vervallen. Alleenstaande ouders krijgen een verhoogd kindgebonden budget.
65+: ouderenkorting en alleenstaand ouderenkorting gaan er aan, maar in ruil daarvoor wordt de AOW-uitkering verhoogd.
Aftrek scholing en giften: het bekende geven voor goede doelen met dank aan de belastingaftrek gaat er aan. Giften worden niet langer aftrekbaar. Kosten voor scholing kunnen ook niet meer worden afgetrokken.
Ondernemers: vooral de ondernemers zijn pas echt goed de lul in deze nieuwe belastingplannen. ZZP’ers krijgen het loodzwaar: tot in 2017 zal de zelfstandigenaftrek met 50% worden beperkt. Daarna wordt deze aftrek helemaal afgeschaft. Ook de stakingsaftrek en willekeurige aftrek voor starters wordt afgeschaft. Aftrek speur- en ontwikkelingswerk? Wordt een ‘subsidie’. Fiscale oudedagreserve? Blijft bestaan, maar (yes there’s the catch) boete door extra rente als dit niet daadwerkelijk voor lijfrente wordt ingezet.
Conclusie: aangezien vooral ZZP’ers er op achteruitgaan en er weinig verandert voor grootaandeelhouders kon het voor ZZP’ers wel eens aantrekkelijker worden een BV te stichten. Sinds de flex-BV (waarvoor geen 18.000 euro inleg meer nodig is) kan dit ook heel makkelijk. Bovengenoemde maatregelen moeten volgens het CPB dan ook als een “push-factor” naar een BV werken.
Woningmarkt: in 2014 wordt het beruchte en beroerde puntensysteem voor verhuurders afgeschaft. Huren mogen jaarlijks met maximaal 2% stijgen voor inkomens onder de 43.000 per jaar en 5% voor inkomens boven de 43.000. Jammer voor verhuurders is dan weer wel die extra huurdersheffing.
Extra speciaal: “De voorgenomen beperking van de hypotheekrenteaftrek tot annuïtaire hypotheken wordt, anders dan in het Begrotingsakkoord 2013, forfaitair van toepassing voor alle huishoudens met een hypotheek.”
Oftewel: iedereen met een aflossingsvrije hypotheek kan dagdag, doeidoei, byebye zwaaien naar die goedkope aflossingsvrije hypotheek met belastingsubsidie. U moet gewoon allemaal gaan betalen voor uw hypotheek. De hypotheerenteaftrek zelf wordt omgezet in een heffingskorting.
Heel Goed Nieuws: de overdrachtsbelasting bij aankoop van een huis (eerder al verlaagd van 6% naar 2%) wordt AFGESCHAFT.
Nog meer goed nieuws: mensen met een verkocht huis en een restschuld kunnen de rente op die schuld (tijdelijk) aftrekken.
Lees ook de eerste bevindingen van de Telegraaf-redactie.