Premier Mark Rutte (VVD) wil niet ingaan op de rol van prins Bernhard in het onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn. SP-Kamerlid Ronald van Raak had hem om opheldering gevraagd. Vorige maand stelde oud-Volkskrant hoofdredacteur Pieter Broertjes dat prins Bernhard het Kabinet der Koningin opdracht had gegeven om de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in 2002 onderzoek naar de echtgenoot van zijn kleinkind prinses Margarita te laten doen.
SP-Kamerlid Ronald van Raak laat het er niet bij zitten. “Ik vind het een taak van de premier om gedoe te voorkomen. Het niet beantwoorden van Kamervragen leidt juist tot gedoe. Ik vraag de minister-president deze zaak serieus op te nemen. Deze beantwoording is onvoldoende”, zegt hij tegen ThePostOnline.
“Deze man is een vijandelijk projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt” zei de prins tegen Pieter Broertjes. Broertjes was destijds hoofdredacteur van de Volkskrant en maakte in het geheim een interview met de prins. Inmiddels is hij burgemeester van Hilversum en laat hij aan ThePostOnline weten achter zijn lezing te blijven staan. “Ik heb er verder niets aan toe te voegen! ”
Rutte wil in zijn antwoorden (PDF) aan Van Raak niets zeggen over de opmerkingen van prins Bernhard en verwijst naar een brief van zijn voorganger Jan Peter Balkenende en het debat dat de Tweede Kamer daarover had in maart 2003. Probleem: daar wordt prins Bernhard niet in genoemd. Wel wordt gesteld dat de toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin Felix Rhodius degene was die opdracht gaf de gangen van De Roy van Zuydewijn na te gaan. Terwijl de vraag van Van Raak toch duidelijk is:
Is het waar dat prins Berhard in 2000 de directeur van het Kabinet der Koningin opdracht heeft gegeven om bij de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) inlichtingen op te vragen over heer De Roy van Zuydewijn?
Als premier Balkenende wíst dat prins Bernhard de eigenlijke opdrachtgever was voor het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn dan heeft hij de Tweede Kamer verkeerd en onvolledig ingelicht. Als Balkenende niet bekend was met de rol van prins Bernhard dan is hij niet volledig of verkeerd ingelicht door de directeur van het Kabinet der Koningin.
Feit is dat premier Rutte nu boven de markt laat hangen of hij het acceptabel vindt dat De Roy van Zuydewijn door een lid van de Koninklijke Familie als een uit te schakelen ‘vijandig projectiel’ werd bestempeld en dat overheidsorganen zijn ingezet om dat te realiseren. Ook is hij niet bereid de aantijging nader te onderzoeken. Daarmee laat Rutte De Roy van Zuydewijn – die op zoek is naar rehabilitatie – dus bungelen. Een schriftelijk verzoek van De Roy’s advocaat om opheldering werd door Rutte afgewimpeld. Hij stuurde slechts de beantwoording van de Kamervragen van Van Raak toe.
En zo wordt er steeds meer bekend over de machinaties rondom Edwin de Roy van Zuydewijn. Volgens RTL-journalist Frits Wester is hem verteld door een oud-minister die diende onder zowel Balkenende als Rutte dat De Roy van Zuydewijn wordt gepiepeld. “De man zei: natuurlijk is deze jongen gepiepeld. Hij heeft alleen één fout gemaakt. Als je het opneemt tegen de Koninklijke familie, verlies je altijd”, citeerde Wester de minister – zou het Donner zijn? – in NRC Handelsblad.
Dan speelt ook nog de kwestie van prins Carlos jr. die een valse aangifte tegen De Roy van Zuydewijn deed vanwege een ‘incest-verhaal’. De Roy en zijn raadsmannen waren daar niet van gediend en drongen aan op vervolging. De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer moest zelfs het College van Procureurs-Generaal aanspreken omdat het Amsterdamse Openbaar Ministerie weigerde ondanks een uitspraak van de rechter een zaak tegen Edwin de Roy van Zuydewijn te seponeren.
Een ‘oud-minister’ onder Balkenende én Rutte, Pieter Broertjes en Frits Wester. Allemaal komen ze naar buiten over de achterliggende machinaties in Dossier De Roy van Zuydewijn. De Nationale Ombudsman komt zelfs De Roy van Zuydewijn te hulp in een juridische procedure aangespannen door een lid van de Koninklijke Familie. Essentie is dat de regering zwijgt terwijl alles er op wijst dat een lid van de Koninklijke Familie – met de inzet van overheidsdiensten – De Roy van Zuydewijn publiekelijk en privé op illegale wijze onschadelijk heeft gemaakt. Maar premier Rutte, hoofdaanspreekpunt voor het Koninklijk Huis zwijgt in alle talen. Waarom is dat? Wordt vervolgd.