Uit de voorlopige resultaten van de enquête van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) blijkt dat het afschaffen van de basisbeurs voor Bachelorstudenten in 2015 desastreuze gevolgen zal hebben voor de studentenverenigingen van Nederland. Van bijna 1000 respondenten geeft ruim 22 procent aan geen lid te zijn geworden als zij te maken had gehad met het leenstelsel.
‘De toekomst en continuïteit van verenigingen staan nu op het spel’ aldus Jan van ’t Westende, voorzitter van de LKvV, ‘dit zal verschraling van het Nederlandse studentenleven en het studieklimaat betekenen’.
Ruim 21 procent van de respondenten geeft aan geen extracurriculaire activiteiten te ondernemen ten tijde van het leenstelsel. Slechts 36 procent zal nog interesse hebben in een fulltime bestuursfunctie. Dit terwijl recent onderzoek van de LKvV heeft uitgewezen dat extracurriculaire activiteiten essentieel zijn voor de toekomstperspectieven van studenten.
Bedrijven willen de persoonlijke ontwikkeling zien die studenten opdoen bij hun vereniging, zoals fulltime bestuurswerk of parttime commissiewerk.
Van ’t Westende: ‘Studentenverenigingen leveren een onmisbare bijdrage aan het studieklimaat van een stad. Ze bieden nieuwe studenten een goed werkend sociaal vangnet op het moment dat ze de grote stap maken van thuis wonen en de middelbare school, naar op jezelf gaan wonen in een nieuwe stad, de universiteit of Hogeschool en het zelfstandige studentenleven.’
Daarnaast organiseren studentenverenigingen steeds vaker studie ondersteunende activiteiten. Zo krijgen eerstejaars verenigingsleden bijvoorbeeld een ouderejaars mentor toegewezen en worden bijlessen voor struikelvakken georganiseerd.
De LKvV is de online enquête gestart om een inventarisatie te maken van de effecten van het leenstelsel in de huidige vorm voor studentenverenigingen en het doen van extracurriculaire activiteiten.
In krap twee weken kreeg de LKvV hierop bijna 1000 reacties en de enquête staat nog steeds online. Binnen enkele weken zullen de definitieve resultaten bekend worden gemaakt.
Foto: Thomas Schlijper.