Het is alweer de laatste dag van het inmiddels geliefde Best Kept Secret festival. Een regenachtige, dat wel. Maar dat mag de pret niet drukken: velen leren onder het schuilen voor de regen op stage TWO (een grote overdekte tent) of THREE (ook overdekt, kleiner en intiemer) weer eens een nieuw bandje kennen.
Zoals Temples. Jonge Britten die door menig Britse media en rockers als Noel Gallagher omarmt worden. Als het optreden begint, wrijft menig bezoeker de slaap uit zijn ogen. Het duurt niet lang voordat het publiek langzaam op de muziek van Temples begint te bewegen. De band klinkt hier en daar als de Beatles maar dan wat meer spacy. Muzikaal gezien slaat Temples de brug tussen Tame Impala en MGMT. Verlegen sluit de band hun optreden af. De zanger verschuilt zich het merendeel van het optreden achter zijn bos wilde krullen. Dit kan nog best een grote worden.
Nog zo’n mooie verrassing is Cashmere Cat alias Magnus August Hoiberg. Een jonge (25) Noorse dj/producer en rijzende ster. Zo belde Lana Del Rey hem op voor een remix van National Anthem. Cashmere Cat laat THREE dansen op een mix van zweterige R&B, dikke dubstep en hiphop. Wie komt schuilen in THREE kan moeilijk stil blijven staan. Stampend in de modder.
Het is pas de maandag voor het festival aangekondigd, maar een week na het optreden van Palma Violets op Pinkpop staan ze alweer op de Nederlandse bodem. Het is hen niet onbekend, want nog voor London Calling zijn ze meerdere keren in ons land geweest. Het mag misschien wel de beste opkomende band van 2013 genoemd worden.
Daarom krijgt Palma Violets van Best Kept Secret de kans om als twee na laatste mainstage-act op te treden. En dat doen ze met verve. Al gelijk vanaf het begin laten leadzangers Samuel Fryer en Chilli Jesson merken dat ze absoluut niet voor het simpelweg afspelen van hun setlist komen. Ondanks de enorme regen voorafgaand, slaagt de band erin om het publiek los te krijgen. Vooral nummers als Best of Friends en Step up for the Cool Cats zijn hoogtepunten.
Eigenlijk is het bij elk nummer zo, omdat Samuel en Chilli op een Mando Diao-achtige wijze losgaan op de muziek. De een staat wat rustig, de ander staat te schreeuwen. De enorme interactie met het publiek komt niet eens geforceerd over. Nee, het hoort bij het optreden.
Opvallend: ze laten zelfs weten dat ze het publiek van vorige week (Pinkpop) best wat saai vonden. Het publiek van BKS heeft dus waarschijnlijk ook een aandeel in het fantastische optreden van Palma Violets. Vandaar dat de twee bandleden nog besloten om te gaan crowdsurfen. Ze hebben er zin in. En hoe.
Als afsluiter van het festival geen grote rockshow maar het ingetogen Sigur Ros. Een bewuste keuze van het festival. De muziek is betoverend te noemen. Alle festivals bezoekers zijn naar het hoofdpodium gekomen om met de IJslander het festival af te sluiten. Hoewel niemand een woord verstaat maakt dat bij dit optreden niks uit. Met heel veel gevoel wordt de menigte meegenomen in met zijn muziek. Waar er eerst nog wat geroesemoes klonk is na enkele nummers het publiek compleet stil.
Sigur Ros maakt veel los, en niet alleen bij meisjes. De stoerste mannen staan in vervoering te kijken. Het visuele effect van het optreden versterkt de beleving. Ook al vloeien er tranen, de band laat je niet depressief achter, integendeel. Het publiek is uitgelaten als het laatste nummer wordt gespeeld. Het festival kan trots zijn op deze afsluiter.
Na Sigur Ros is het festival om 23.00 dan ook echt afgelopen. Wie denkt dat de meute na Sigur Ros is ingedut en het liefst zijn tent induikt, heeft het goed mis. Ze willen door. Beteuterd staat een groep rondom de bar. Biertap afgesloten. De hamburgertent is uitverkocht. Maar de friettent: die doet goede zaken. De radio gaat op 10 (Daft Punk! Get Lucky!) en een grote menigte racet naar de kraam om nog even uit te dansen. Niet veel later wordt er luidkeels ‘Alle Duitsers zijn homo’ ingezet, zit iedereen op de grond voor een sitdown en wordt er gecrowdsurfd. De medewerkers van Friettent Hoes weten niet wat zich overkomt. Ze hebben alleen maar de radio aangezet.
Was Best Kept Secret 2013 een succes? Dat absoluut. De festivalorganisatie heeft beloofd dat er volgend jaar nog een editie komt en dat is maar goed ook. Best Kept Secret profileert zich als een festival voor mooie muziek. Geen randprogrammering (theater, films), geen nachtprogramma. Maar eerlijke muziek en lekker eten. Dat was het dan ook echt. Tent TWO had misschien nog wat groter gemogen of bands hadden daar wegens ruimtegebrek niet moeten staan maar op de mainstage (Alt-J). Een nachtprogramma had op zaterdag niet misstaan en op zondag was het om 23.00 nog iets te vroeg om echt te stoppen. De wc’s waren vooral voor de vrouwen wat schaars, maar het festival an sich heeft alle verwachtingen overtroffen. Tot volgend jaar!