Het kabinet heeft vrijdag bekend gemaakt dat het de gemeenten meer bevoegdheden wil geven om woningzoekenden uit bepaalde wijken te weren. De wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek moet ook de mogelijkheid gaan bieden om criminelen en overlastgevers uit bepaalde probleemwijken te mijden. Het is nu al mogelijk om voor bepaalde wijken een inkomenseis te stellen. Deze wet wordt ook wel de Rotterdamwet genoemd. Het kabinet wil deze wet dus uitbreiden.
Er zal ongetwijfeld kritiek volgen op deze nieuwe maatregelen. Op de huidige Rotterdamwet is dit ook het geval. Volgens Eerste kamer lid Adri Duivenstijn (PvdA) is deze wet in strijd met het principe van gelijke behandeling (PDF). Tevens vormt het een breuk met de volkshuisvestingstraditie waarin problemen van mensen worden aangepakt en mensen niet zelf als het probleem worden gezien.
De uitbreiding van de Rotterdamwet is goed uit te leggen. Met de wet kan een hogere concentratie van kansarmen in bepaalde wijken voorkomen worden. Wijken met een hoge concentratie van kansarmen hebben grote kans om verder af te glijden. De kwaliteit van de openbare ruimte, scholen en andere voorzieningen gaan achteruit. Het kan er zelfs toe leiden dat de politie in bepaalde wijken geen grip meer heeft. Dit is in Nederland gelukkig nog nauwelijks het geval.
Door te voorkomen dat er hoge concentraties van kansarmen ontstaan kan je voorkomen dat bepaalde wijken afgeleiden. Maar hiermee verminderen de problemen van de kansarmen zelf niet. Met de Rotterdamwet verdwijnen het aantal kansarmen dus niet. Dit kan dan ook geen argument zijn om deze wet in te voeren. De wet wordt ingevoerd om de leefbaarheid, veiligheid en voorzieningen in bepaalde wijken te waarborgen.
Personen waarop de Rotterdamwet betrekking hebben zijn aangewezen op de sociale huur sector. Iedereen heeft in Nederland recht op een woning. Wanneer de financiële middelen ontbreken voor een woning helpt de overheid je aan een sociale huurwoning. Je hebt dus recht op een sociale huurwoning, dat wil niet zeggen dat je het recht hebt om te wonen waar je wilt. De sociale huursector is immers bedoeld als vangnet.
De Rotterdamwet is bedoeld als instrument om het verder afglijden van wijken te voorkomen. De wet is hier voor gemeenten een goed instrument voor. Voorkomen is beter dan genezen.