De vier boeken van juni

27-06-2013 17:00

Per jaar verschijnen er 5000 Nederlandstalige literaire fictie-boeken. Dat zijn ruim 400 boeken per maand dus. Logisch dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. ThePostOnline licht vier boeken die afgelopen maand zijn verschenen uit. De vier boeken van mei.

A.F.Th. van der Heijden – De helleveeg

Wellicht heb je meegekregen dat Tonio zeer goed ontvangen is. Nu is daar De helleveeg, een nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden.

Synopsis
In De helleveeg keert A.F.Th. van der Heijden terug naar het decor en de personages van zijn vermaarde cyclus De tandeloze tijd. We maken kennis met Albert Egberts tante Tiny. Ze lijdt aan smetvrees en heeft een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny even afschrikwekkend als intrigerend. Met majestueuze beheersing van de stof en met humor voert Van der Heijden ons zijn vertrouwde en hernieuwde universum binnen, en levert daarmee het bewijs van de vitaliteit en kracht van zijn schrijverschap.

Recensie?
Nu.nl zegt over het boek: “Van der Heijden schrijft zinnen en passages alsof de laatjes in zijn neurologische archiefkast (die kolossaal moet zijn) op de juiste momenten openschuiven om de juiste herinnering aan te reiken. Het geeft de roman die gestroomlijnde en beeldende A.F.Th.-snit.”

Suzanne Vermeer – Route du soleil

In de maand van het spannende boek moet uiteraard een thriller in dit lijstje staan. Suzanne Vermeer schreef een spannend boek.

Synopsis
Vriendinnen Marit en Fiona hebben samen een zomerse vakantie geboekt. Eerste lange stop: een idyllisch gelegen Zuid-Franse camping. Op weg daar naartoe nemen ze de charmante lifter Brian mee. Al gauw blijkt hun nieuwe reismaatje onvoorspelbaar gedrag te vertonen. Fiona wil hem het liefst uit de auto zetten, maar Marit valt voor zijn charmes. En dat was precies zijn bedoeling. Ze overnachten in een hotel aan de Route du soleil. Marit en Fiona delen een kamer en Brian moet zelf een overnachtingsplek zoeken. Zijn charmeoffensief is mislukt. Vlak nadat ze zijn uitgecheckt, zien ze meerdere politieauto s en een ambulance aankomen die met hoge snelheid richting het hotel rijden waar ze hebben overnacht. Wanneer ze later op hun camping aan het stuwmeer zijn gearriveerd Brian heeft hen inmiddels verlaten worden ze alsnog door inspecteur Clement van de Franse politie verhoord over het incident: er is die nacht een dubbele roofmoord gepleegd in het hotel. Plotseling zijn Marit en Fiona verdachten in een moordonderzoek.

Recensie?
Volgens De Weekkrant: “De vele fans van Suzanne Vermeer weten al wat ze kunnen verwachten bij een nieuwe thriller: een spannend boek waarin steeds weer andere aspecten van de reiswereld worden belicht. Je vraagt je af of je nog wel met vakantie moet gaan! In Route du soleil is dat niet anders.”

Stephen King – Joyland

Hij staat bekend als horrorschrijver, maar dat is niet helemaal waar. Ook dit boek is geen horror. Wel weer erg spannend. Terecht, het is toch in juni uitgekomen.

Synopsis
Devin Jones heeft het best naar zijn zin in het amusementspark Joyland waar hij een zomerbaantje heeft en zijn liefdesverdriet probeert te verwerken. Zo naar zijn zin dat hij besluit zijn studie te onderbreken om een tijdje in Joyland te blijven.

Hij raakt in de ban van de verhalen over de jaren geleden vermoorde Linda Grey, wier geest nog altijd in het spookhuis rondwaart. Er gaan geruchten dat er in de buurt meer jonge vrouwen zijn vermoord, op precies dezelfde manier…

Recensie?
Peter Bogert: “Tegelijkertijd is Joyland een van de meet gracieuze boeken van King – de mijmeringen over vervlogen tijden en mensen die er niet meer zijn zijn ijzersterk.”

Van Sambeek – Pensionado’s

Een zomerboek om je goed bij te voelen.

Synopsis
Een groep oude vrienden komt samen in een huisje in het Spaanse dorpje Sa Riera. Geldzorgen zijn er eigenlijk niet en de vrienden proberen van het leven te genieten, maar door de zeeën van tijd ontstaan er ook snel frustraties en soms zelfs ruzies.

De arts Rob beseft sinds kort dat hij te veel heeft gemist en besluit veel vrijer te gaan leven, iets waar zijn vrouw Vera erg aan moet wennen. De losgeslagen Boudewijn kan maar niet accepteren dat hij ouder wordt, waardoor hij continu op zoek is naar prikkels en spanningen, waar dan ook ter wereld, om te vergeten dat hij sterfelijk is. En de verliefde Wouter is na de dood van zijn vrouw gevallen voor de twintig jaar jongere Fleur, wat hem veel scheve gezichten oplevert.

Tijdens het verorberen van schalen tapas en de nodige flessen wijn worden de verhoudingen op scherp gezet, wat zorgt voor hilarische confrontaties, verrassende inzichten en het nodige venijn.

Pensionado’s is een heerlijk zomers boek over ouder worden en jong blijven, en herkenbaar voor velen, want in essentie gaat het niet alleen over gepensioneerde vrienden, maar over het meest elementaire aspect van het bestaan, namelijk de waarde van vriendschap en de vergankelijkheid van het leven.

Recensie?
Zijn er nog niet. Dus die kunnen in de reacties worden gedeponeerd.