Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: ‘Waarom geen rechtser beleid?’

05-07-2013 11:22

Beste Chris,

De economie kan een boost krijgen als de obsceen hoge belastingen drastisch omlaag gaan. Daarbij zou de royale verzorgingsstaat grondig hervormd moeten worden. Als er een vlaktax van maximaal 20% wordt ingevoerd, zullen burgers meer geld overhouden en meer gaan consumeren. Het afschaffen van uitkeringen en toeslagen (zoals huursubsidie en zorgtoeslag) zorgt ervoor dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid gaan nemen. Werknemers zouden zelf hun eigen pensioen moeten regelen en hun ziekteverlof en vakantie zelf moeten bekostigen. Dan moeten de belastingen en de premies wel drastisch omlaag gaan en moet de mentaliteit van burgers veranderen.

Schaf ook de basisverzekering in de zorg af want burgers zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor zichzelf. Hetzelfde geldt voor ontwikkelingshulp. Hulp aan de derde wereld wordt een aangelegenheid voor vrijwilligers, op basis van vrijwillige bijdragen van burgers. De overheid moet zo klein mogelijk zijn en vooral zorgen voor veiligheid. De overheid is zo omvangrijk geworden omdat ze mensen wil beschermen tegen elk mogelijk gevaar, iedere tegenslag of elke moeilijkheid in het leven. Ze maakt burgers afhankelijk en initiatiefloos. Wanneer gaan we dit in Nederland nou eindelijk eens anders doen?

Ander beleid


Beste Ander beleid,

Uw ideeën zijn voor Nederlandse begrippen erg rechts. Ze doen op veel terreinen denken aan hoe er in de Amerikaanse politiek over dit soort thema’s wordt gedacht: de overheid is er om de veiligheid van burgers te garanderen en burgers moeten verder zo vrij mogelijk zijn. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen leven en moeten niet betutteld worden. En dus moeten de belastingen fors omlaag en moeten allerlei uitkeringen en toeslagen afgeschaft worden. Burgers kunnen elkaar individueel helpen, maar dat moet de overheid niet doen.

In veel van deze punten kunnen we de VVD enigszins herkennen, al drukt de VVD zich over eigenlijk al deze zaken veel gematigder uit. VVD-ers bepleiten globaal hetzelfde (minder belasting, lagere uitkeringen) maar doen dat wel met veel meer nuances en voetnoten. Ik vermoed dat u zich niet in die gematigde benadering herkent.

Totale verandering

Zult u in Nederland ooit steun verwerven voor deze ideeën? Die kans lijkt me erg klein. U stelt eigenlijk een totale verandering van het hele Nederlandse sociaal-economische beleid voor. Er zijn veel tekenen dat daar nooit draagvlak voor zal komen. Er zijn geen belangrijke politieke partijen die deze ideeën volledig met u delen. Dat is niet zo vreemd, want zoveel veranderingen grijpen diep in in het leven van burgers en dus zullen velen liever vasthouden aan het beleid wat ze kennen. Bovendien heeft u geen steun van alle burgers die van de herverdelende overheid profiteren.

Dus wat te doen? Het is flauw te zeggen dat u maar naar de Verenigde Staten moet emigreren, want daar slaan deze ideeën bij meer burgers aan dan hier. Als u Nederland wilt modelleren naar uw ideaalbeeld, lijkt het logisch zelf een politieke partij te beginnen die deze ideeën volmondig onderschrijft. Dat is geen kansloze missie, want er zijn zeker burgers die de VVD niet rechts genoeg vinden. Hoe groot die groep is weten we niet, maar deze zal zeker groot genoeg zijn voor een handjevol zetels in de Tweede Kamer.

Het is helaas nogal veel werk om zelf een partij op te richten en uw kansen op succes zijn op voorhand beperkt. U kunt dus ook gewoon lid worden van de VVD en intern de partij duidelijk maken dat hun voorstellen wel wat rechtser mogen worden. Maar ook dan heeft u een lange weg te gaan.

Chris Aalberts beantwoordt iedere week vragen van burgers of politici. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord.