De Amsterdamse politie zet meer politie in vanwege de ramadan die morgen begint. Het korps houdt rekening met overlast in de avonduren. “Net als vorig jaar valt de ramadan dit jaar in de vakantie. Hierdoor blijven islamitische jongeren vaak tot zeer laat buiten op straat, veelal op een van de uitgaanspleinen in onze stad”, licht een zegsman toe. Rotterdam en Den Haag focussen op het suikerfeest, de afsluiting van de vastenmaand op 8 augustus.
Ook al valt de ramadan dit jaar weer midden in de zomer, het vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang zal er niet anders aan toegaan dan anders. De dagelijkse periode waarin moslims niet mogen eten, drinken, roken en vrijen is niet veel langer dan in 2012, legt voorzitter Aissa Zanzen van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders uit aan het ANP.
Alleen voor kinderen vraagt hij extra aandacht. “Ze willen altijd meedoen om erbij te horen, maar het moet niet altijd. Als ze meedoen is het verstandig ze overdag toch wat te laten eten en drinken, ook omdat ze buitenspelen.”
De vragen die het samenwerkingsverband verder binnenkrijgt over de ramadan, verschillen niet wezenlijk met die in andere jaren. Het zijn vooral mensen met medische problemen zoals diabetespatiënten die hun licht opsteken. Zieken hoeven niet te vasten, net zo min als zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. Het diabetesfonds adviseert patiënten met klem niet te vasten, zeker niet als ze medicijnen gebruiken en/of veel lichamelijke klachten hebben.
Het aantal mensen in Nederland dat de ramadan in acht neemt, groeit volgens Zanzen, maar hij kan niet precies aangeven hoeveel het er zijn. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau bestaan er geen of nauwelijks generatieverschillen. Vasten gebeurt in de familiesfeer en heeft naast een religieuze ook een sterk sociale functie, waardoor de participatie hoog ligt. De vastenmaand wordt gebruikt om familiebanden aan te halen, door gezamenlijk te eten of elkaar te bezoeken.
Dat de ramadan midden in de zomervakantie valt, leidt er overigens niet toe dat er extra veel Marokkanen naar hun vaderland gaan. “Dat is gewoon afhankelijk van hoe ze er financieel voor staan’’, aldus Zanzen. Wel plannen veel mensen die toch al zouden gaan dat ze er met het suikerfeest zijn, waarmee traditioneel het eind van de vasten wordt gevierd.
Met de vastenmaand, die dinsdag in Nederland begint, gedenken moslims dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving. De ramadan valt in de negende maand van de islamitische kalender. Een islamitisch jaar (12 maanmaanden) is ongeveer 11 dagen korter dan een ‘westers’ zonnejaar. Vorig jaar begon de ramadan dan ook op 20 juli. Het begin van de vastenperiode is niet overal hetzelfde en hangt samen met de stand van de maan.
Op vragen uit Noord-Europa, waar de zon soms helemaal niet ondergaat, hebben strengislamitische Saudische schriftgeleerden speciaal een fatwa (islamitisch juridisch advies) geformuleerd. “Moslims zijn verplicht te vasten of een dag nou lang of kort is. Als hij het vasten niet vol kan maken en bang is te sterven of ziek te worden, mag hij zoveel eten om op krachten te blijven en zichzelf te beschermen. Daarna moet hij voor de rest van de dag weer stoppen met eten en drinken en op een later tijdstip de gemiste dagen inhalen, wanneer dat wel kan.”
TPO/ANP