Robin Haase wordt met grote regelmaat bedreigd via Twitter en andere social media. Dat maakte de Haagse tennisser tegenover Omroep West bekend. Volgens Haase is hij niet de enige speler in het professionele circuit die last heeft van structurele verwensingen en doodsbedreigingen. Om het probleem aan te pakken heeft de huidige nummer 59 van de wereld aangeklopt bij de ATP, de internationale belangenorganisatie voor tennissers. ThePostOnline sprak over de situatie met oud-Wimbledonwinnaar Richard Krajicek. “Uiteindelijk is dit een zaak voor de politie of de FBI.”
“Ik heb gelukkig nooit last gehad van dergelijke bedreigingen,” zegt Krajicek. “Maar in mijn tijd als speler bestond Twitter of Facebook niet. Sterker nog, toen ik begon hadden we nog niet eens een gsm. Slechts een paar mensen hadden mijn telefoonnummer en als je naar een toernooi afreisde wist niemand in welk hotel je sliep. Tegenwoordig ben je dankzij de social media een stuk makkelijker te bereiken, daar maken de mensen die kwaad willen misbruik van.”
Krajicek is bekend met de bedreiging aan het adres van Roger Federer, afgelopen najaar. In oktober 2012 schreef een Chinese blogger dat hij tenniskampioen Roger Federer wilde vermoorden. De Zwitser was in China voor de Sjanghai Masters en het beveiligingsniveau werd voor alle aanwezige tennissers opgeschroefd. “Maar andere verhalen over bedreiging in het tennis ken ik niet.” Ook als directeur van het ABN AMRO-toernooi in Rotterdam weet Krajicek niet van de dreigementen in de sport. “Het kan zijn dat de spelers die hier last van hebben het liever voor zich houden.”
In de tijd van de Sjanghai Masters werd Haase ook al bedreigd. Zijn bericht hierover op Twitter werd door de media echter niet opgepakt. De bedreigingen zijn nooit gestopt en voor Haase is de maat nu vol. Hij wil dat de ATP maatregelen treft.
“Ik begrijp dat het voor Robin frustrerend is, maar ik vraag me ook af wat de ATP hiertegen kan doen,” vervolgt de oud-Wimbledonwinnaar. “Ze kunnen hun afkeuring uitspreken en mogelijk kunnen de mensen die achter de bedreigingen zitten uit het stadion geweerd worden, maar dan moet wel duidelijk worden wie die mensen zijn. Uiteindelijk denk ik dat het een zaak is voor de politie, of misschien de FBI. De ATP is een overkoepelende organisatie voor de spelers, maar ze hebben geen opsporingsbevoegdheid of rechtsmacht.”
Krajicek sluit af: “Robin zou er voor kunnen kiezen te stoppen met social media, gewoon zeggen: ‘ik kap ermee’. Dat zou ik goed kunnen begrijpen. Aan de andere kant is het de vraag of je moet toegeven aan de mensen die hierachter zitten. Waarom zou je je moeten aanpassen aan hen? Het is een lastige situatie, ik weet ook niet wat ik zou doen. Robin kan dat het beste voor zichzelf bepalen.”