Dit is geen complottheorie maar een observatie op basis van wat we onder ogen krijgen via overige media én via Snowden zelf. Zo gaf Edward Snowden onlangs een interview met Glenn Greenwald. In dat interview vertelde Snowden rustig over zijn acties, zijn beweegredenen en dat hij de Verenigde Staten diep in het hart had kunnen raken, maar dit niet heeft gedaan. Hij wil graag dat het publiek beslist wat we te horen krijgen en wat niet, natuurlijk nobel en veel mensen beschouwen hem nu als een held. Ook ik was daar kort van overtuigd, tot ik het interview beter bekeek.
Als klokkenluider heb je een bepaalde rol en omdat niet iedereen gelijk is, heeft iedere klokkenluider zo zijn eigen redenen om bepaalde informatie naar buiten te brengen. Daarnaast loopt ook iedere klokkenluider het risico ontslagen, vermoord of verbannen te worden. In het geval van Snowden lijken alle drie de opties op zijn lijstje te staan. Wat mij echter opvalt is dat hij tijdens het, inmiddels beruchte, interview, dat in Hong Kong wordt gegeven, enorm rustig is. Hij weet zonder moeite te praten en is welbespraakt, zonder stotteren weet hij Greenwald’s vragen te beantwoorden. Iets wat voor een klokkenluider die onlangs uit zijn paradijs en werkomgeving Hawaii is gevlucht voor mogelijke gerechtelijke gevolgen of erger, zoals hij zelf zegt, is dat toch vrij eigenaardig.
Snowden benadrukt niet wát hij gelekt heeft, maar vertelt wat er gebeurt met de ‘surveillance tapes’ die van iedereen worden bewaard en benadrukt constant wat hij verliest en wat er mogelijk met hem gaat gebeuren. De beweegredenen en de psychologie die gepaard gaan met het lekken van gevoelige informatie zorgen ervoor dat de klokkenluider wil benadrukken waarom hij de informatie heeft gelekt en wát hij heeft gelekt. Het is belangrijk voor hem of haar om te vertellen wat er mis is met de wereld en met de organisaties waar hij zijn leven voor op het spel heeft gezet.
Nu zit er ook een keerzijde aan mijn scepticisme. Snowden is duidelijk een intelligente jongeman van 29 jaar oud. De manier waarop hij zich uit heeft zo zijn effect op het geen dat hij heeft gelekt. Het geeft geloofwaardigheid doordat hij zo rustig zijn verhaal doet. Echter heb je als analyst voor een agentschap als de NSA of CIA, dunkt mij, geen media training gehad. Iets wat wél blijkt uit Snowden zijn lichaamstaal, tekst en uitleg en boven alles zijn rust voor de camera.
Daarnaast meldt hij ook een aantal keer dat hij ‘a ton of money’ mis loopt en legt aan ánderen uit wat ze zich af moeten vragen als ze óók informatie willen lekken. Is het je waard? Wil je zo leven? Zijn vragen die Snowden stelt. Mijns inziens een slinkse wijze van reverse psychology, want wie zegt dat Snowden niet simpelweg een pion is in plaats van wie wij denken dat hij is? Is dit een calculated risk door de wereld te vertellen wat PRISM is? Iets wat meer dan de helft van de wereldbevolking allang wist en werd afgezet als ‘conspiracy theorists’, die nu overigens nog steeds niet serieus worden genomen.
Het hele idee achter het bewijzen van een conspiracy theory is dat overal een vraagteken bij moet worden gezet, dus waarom niet bij een interview van the man himself? Daarom mijn vraag: is Snowden wel wie hij zegt dat hij is?