Vandaag begint het DOUR festival in België, maar gisteren ging de camping al open. ThePostOnline vertrok gisterochtend bijtijds met de trein uit Nederland om alvast wat sfeer te proeven.
Naarmate je dichter bij het festival komt, dringt de geur van wiet sterker je neus binnen. Steeds meer jongeren bevolken de Belgische perrons met hun ronde Quechua tentjes. Terwijl ze op de volgende trein wachten gaan de flessen jenever rond. Op de vraag waarom ze naar DOUR gaan antwoorden ze: ‘Allé het is de sfeer hé’. Maarten uit Turnhout vult aan: ‘Er worden veel drugs gebruikt, maar het is de unieke sfeer waarom ik hier al jaren kom’. Wat die sfeer precies is lijkt in dit stadium nog lastig te achterhalen.
Zodra je de bussen uit rolt, merk je direct wat voor publiek naar DOUR komt. Het is een alternatieve, maar ook zeer diverse groep jongeren die uitstapt en zich richting het festival begeeft. Naarmate we de ingang naderen worden de hoeveelheden bier die mensen meesjouwen groter. Het gaat niet om treetjes, maar om pallets. Een punker sleept een steekwagen vol blikken bier de trappen op. De beveiliging laat alles lachend door. Bring your own booze is het thema hier. Eenmaal op de camping komt de sfeer gemoedelijk over. Grote groepen zitten bij elkaar onder partytenten. Iemand schreeuwt: ‘DOUREEEEHHHH’. Mensen pikken het op en beginnen ook te roepen. Langzaam drijft een wolk van geschreeuw over onze hoofden en even wanen we ons op een middeleeuws slagveld. De toon is gezet.
Na een hoop beveiligers die niet weten waar we terecht kunnen, belanden we uiteindelijk tussen de artiesten op de Crew Camping. Een Rasta begroet ons vriendelijk en rookt een jointje. Drugs zijn hier zeker geen taboe. Hij vraagt om een biertje en nodigt ons direct uit voor zijn ‘grote BBQ’ vanavond. ‘S avonds hebben we een ontmoeting met Manu, hij zit achter de organisatie van DOUR. Terwijl we over het nog lege festivalterrein lopen, vertelt hij dat er momenteel zo’n 22.000 man op het terrein kamperen. In totaal worden er 130.000 bezoekers verwacht tijdens de komende vier dagen. Zo’n tien procent hiervan bestaat uit Nederlanders.
Bij toeval lopen we de programmeur van het festival tegen het lijf. We vragen hem waar een artiest aan moet voldoen om op DOUR te staan: ‘Ik moet er kippenvel van krijgen’, zegt hij. ‘Het zijn veelal nieuwe artiesten die nu nog vrij underground zijn. Toch moeten we wel het idee hebben dat ze over drie jaar op een festival als Rock Werchter kunnen staan’. Elk jaar steeft de organisatie naar 70% nieuwe acts vergeleken het jaar daarvoor. Op de vraag wat we van deze jubileumeditie kunnen verwachten, geeft Manu een verrassend antwoord: ‘Eigenlijk meer van hetzelfde. We willen een voortgang van wat wij denken dat een sterk concept is. De muziek staat hierin centraal, maar ook een sfeer van ultieme vrijheid en ontspanning’.