Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: ‘Waarom steeds megalomane plannen zoals een Spuiforum?’

19-07-2013 09:53

Beste Chris,

De gemeente Den Haag heeft besloten het Spuiforum te gaan bouwen. Het wordt een enorm groot gebouw in het centrum met een concertzaal en het conservatorium. Dat gebouw kost tientallen miljoenen in een tijd van crisis. De beslissing over het Spuiforum is al eens uitgesteld, maar nu komt het er dan toch. Totdat vorige week de PvdA-leden het er toch niet mee eens bleken te zijn. Er is nu een gemeenteraadslid opgestapt uit onvrede over hoe de PvdA hierover heeft besloten. Veel gedoe dus. Die leden van de PvdA hebben natuurlijk gelijk: dat gebouw is geldverspilling, dat hoor je overal. Kan de gemeente niet beter met dit soort megalomane projecten stoppen?

Geen Spuiforum

 

Beste Geen Spuiforum,

De PvdA heeft het in Den Haag maar moeilijk met het Spuiforum. De leden blijken nu tegen het plan te zijn waar de fractie in meerderheid mee heeft ingestemd. Hoewel de gemeenteraadsfractie niet naar haar eigen leden hoeft te luisteren, is het verstandig dat wel te doen. Er komen volgend jaar immers gemeenteraadsverkiezingen aan en dus kunnen de leden besluiten dat ze fractieleden willen vervangen. Dit is dus een uitgelezen moment voor de fractie om te laten zien dat de mening van de leden ertoe doet.

Het probleem bij dit soort projecten is dat niemand precies weet wat het nut er wel of niet van is. Dat geldt zowel in positieve als in negatieve zin. De gemeente schetst in een filmpje op YouTube hele mooie vooruitzichten. Het wordt allemaal heel mooi en indrukwekkend, dat Spuiforum, en het past ook heel goed bij de muzikale stad Den Haag. Het conservatorium had sowieso een nieuw gebouw nodig en de oude concertzalen waren verouderd. Het klinkt allemaal heel redelijk dat er iets nieuws gebouwd moet worden, maar velen zullen zeggen dat het niet erg dringend is.

Onduidelijk nut

Of het Spuiforum noodzakelijk is, is niet te zeggen. Muziekliefhebbers zullen misschien vinden van wel, maar zelfs dat is niet gegarandeerd want zij kunnen ook best verknocht zijn aan de verouderde Dr. Anton Philipszaal of het heel veel geld vinden in een tijd van crisis. Anderen zullen dit gebouw overbodig vinden, maar zijn wel blij met de werkgelegenheid die de bouw oplevert. En weer anderen zullen wel een nieuw conservatorium willen, maar vinden dit bouwplan een enorme puist.

Deze discussies kennen we van allerlei andere megaprojecten. Zijn ze nuttig, mooi en betaalbaar? Iedereen heeft een andere mening. Er is geen objectief antwoord te geven en dus kun je eindeloos blijven discussiëren. Er zal nooit een besluit komen waar iedereen zich in kan vinden of waar iedereen door overtuigd is. De politiek moet dit soort plannen gewoon willen en dat betekent: ze durven verdedigen. Het onderwerp zal bij de gemeenteraadsverkiezingen zeker een rol spelen voor de PvdA. Mag ik gokken dat de PVV tegen het Spuiforum is?

Politici moeten deze plannen durven verdedigen en anders moeten ze er vooral niet mee instemmen. Burgers moeten minder zeuren. Er zijn altijd meer redenen om niet aan dit soort projecten te beginnen dan wel. Naar burgers luisteren betekent vaak: niets meer bouwen. Maar ooit was de spoorlijn van Den Haag naar Rotterdam ook een grote investering waarvan velen het nut niet inzagen.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag van burgers of politici bij ThePostOnline.nl Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: still uit YouTube-filmpje Spuiforum