Meatless monday: de barbecue-editie

22-07-2013 17:54

Dat lekkere weer duurt nu wel erg lang, dus erg vreemd dat je helemaal klaar bent met kip, speklapjes en worstjes van de barbecue. Een vegetarische versie van de barbecue is dan ook een prima optie op meatless monday. Gepofte aardappels, gevulde tomaten, paddenstoelen en paprika’s, heerlijke salade’s, broodsuggesties en natuurlijk tips voor Het Dessert.

Stokbroodjes on the side

Als de barbecue goed warm is, is het heerlijk de stokbroodjes er even op te leggen. Zonder enig beleg kan uiteraard, maar een plakje mozzarella, tomaat en basillicum is verrassend lekker. Laat de stokbroodjes liggen tot de mozzarella begint te smelten. Beetje peper en zout erover en voila.

Voor een zoete smaak tijdens de barbecue is een stokbroodje geitenkaas met ananas ook lekker. Ook net lang genoeg laten liggen tot de boel smelt en het broodje krokant is. Voor de liefhebbers: piepklein beetje koriander erop.

Groene pesto, kaas, spinazie, avocado, gegrilde courgette en pijnboompitten (in die volgorden blijft het ‘t beste zitten) zijn ook een perfecte combinatie. Misschien niet helemaal geschikt voor een klein stokbroodje, maar op de grotere variant als een pistolet of een Italiaanse bol is het zeker een succes.

Op de barbecue

Gepofte aardappel
Nodig:
– 4 grote aardappelen, schoongeboend
– 80 gram boter
– 4 sjalotten
– 1 theelepel currypoeder
– 2 eetlepels verse peterselie

Wikkel de aardappels los van elkaar in aluminiumfolie. Laat ze zo’n 30 minuten in de kolen van je barbecue liggen. Draai ze wel af en toe even om.

Snijd ondertussen de sjalotjes voor de curryboter. Smelt 20 gram van de boter en leg de sjalotjes erin in een pan op laag vuur. Roer na 19 minuten de currypoeder bij de boter en laat nog een minuutje koken. Laat het afkoelen en voeg de rest van de boter en de peterselie erbij.

Snijd de aardappels in de lengte en smeer de curryboter ertussen.

Gevulde tomaat
Nodig:
– 4 grote tomaten
– 50 gram ongezouten pinda’s
– 100 gram pesto (groen, voor de kleur)
– 50 gram parmezaanse kaas

Rooster de pinda’s tot ze mooi bruin zijn. Maal de pinda’s zo fijn mogelijk als ze geroosterd zijn. Rasp ook de kaas.

Snijd de tomaten doormidden, in de breedte. Besmeer de beide binnenkanten van de tomaat met wat pindarasp, pesto en parmazaanse kaas. Leg de tomaten weer op elkaar en wikkel ze in aluminiumfolie.

Op de barbecue tot de kaas is gesmolten, dat zal een minuut of vijf zijn, en daar is een heerlijk gevulde tomaat.

Gevulde paprika
Nodig:
– Paprika’s
– Couscous
– Zongedroogde tomaten
– Pijnboompitten
– Lenteui
– Rozemarijn

Maak de couscous klaar zoals op de verpakking. Laat het goed afkoelen terwijl je de paprika doormidden snijdt en de zaadlijsten verwijdert. Snijd ook de tomaatjes en lenteui klein en vermeng die met de couscous en de rozemarijn. Breng het op smaak met peper en zout.

Stop het mengsel in de paprikahelften, wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze op de barbecue tot ze warm zijn.

Gevulde paddenstoel
Heel simpel. Haal een grote paddenstoel, bijvoorbeeld een portobello leeg en vul hem met groene pesto en eventueel wat extra basilicum. Wikkel hem in aluminiumfolie maar laat de bovenkant open. Tien minuutjes op de barbecue en hij is klaar.

Groentespiesjes
Nodig:
– 4 eetlepels olijfolie
– 2 lepels witte balsamicoazijn
– 2 geperste tenen knoflook
– zout en peper
– Groenten naar keuze

Meng de bovenstaande ingredienten en snijd je favoriete groenten klein. Marineer ze een uurtje in de zojuist gemaakte marinade. Rijg de groente in gewenste volgorde op de spiesjes en laat ze een minuut of tien warm worden op de barbecue. Vergeet ze niet regelmatig te keren.

De salade

Prepareer voor de barbecue wat quinoa. Hoeveelheid naar wens. Quinoa is lekker licht maar vult precies genoeg om in de salade naast de barbecue te doen. Heerlijk om te combineren met avocado, cherrytomaatjes, (op de barbecue) gegrilde courgettes, feta en/of geitenkaas, pijnboompitjes en voor de frisse smaak is mango zeker een aanrader. Laat de quinoa goed afkoelen voor je de boel husselt, anders smelt de kaas. Er zit al zoveel smaak aan dat een dressing niet nodig is.

Het dessert

Ananas met ijs
Rooster schijfjes ananas op de barbecue tot ze een beetje knapperig zijn. Leg ze op een bordje en doe er een bolletje vanille-ijs bovenop. Lekker om af te maken met chocolade- en/of aardbeiensaus.

Banaan met chocola
Snijd een banaan open in de lengte, laat de schil erop zitten. Vul de banaan zover als mogelijk met pure chocolade en wikkel in aluminiumfolie. Op de barbecue leggen tot de chocola gesmolten is.

Gevuldee appel
@CrisHake‘s barbecuetoetje is vrij simpel. Haal het klokhuis uit een appel, vul met rozijnen, en citroensap. In aluminiumfolie wikkelen en een minuut of tien tussen de kolen leggen. Opdienen met (zelfgeklopte) slagroom.

Stoofpeertjes met Roquefort
Een vreemde doch proberenswaardig recept van @Annemannie. Haal het klokhuis uit je reeds gestoofde peertje. Vol deze met Roquefort en wikkel in aluminiumfolie. Tien minuutjes op de barbecue en voila. Lekker met walnoten.