Italianen wonen tot hun 35ste bij hun moeder, de vrouwen zijn dikke moekes en het volk is één grote corrupte maffiose bende, waarbij niemand fulltime werkt. Allemaal vooroordelen die dit weekend ontkracht werden aan het Gardameer. Uw verslaggever was daar voor de presentatie van een nieuwe Frauscher boot en zag de andere kant van de Italianen.
Het Gardameer in Noord-Italië staat bekend om de vele goedkope campings, minder bekend is het luxe gedeelte rondom Gargnano in het westen van het meer. In de omgeving van het dorp zijn drie vijfsterrenhotels en twee restaurants met een michelinster.
Ondanks dat, kost een wijntje bij een normale bistro slechts 2,50 euro en een diner 9,50 euro. En er zijn gelukkig ook veel betaalbare hotelletjes, waarbij de kamers uitkijken op het prachtige azuurblauwe Gardameer.
De Italianen praten hier rustig en kunnen, wunderbar, ook Duits en Engels. Geen drukke handgebaren en geschreeuw aan tafel, maar intellectuele gesprekken voeren hier de boventoon. De Italianen hier zijn goed op de hoogte van de politiek, kijken verder dan de grens en zijn geen fan van de bungabunga-feestjes van hun president. Nog minder hebben ze met de maffia. Het zijn hardwerkende mensen, die generaties lang familiebedrijven runnen in de toerisme industrie. Ze zijn open, gastvrij en eerlijk.
De omgeving lijkt op de Provence in Zuid-Frankrijk, met veel Romeinse monumenten, platanen langs de weg en karakteristieke huisjes. Die omgeving wordt beschermd door de gemeente en dat kan tot irritatie leiden bij de bewoners. Ze hebben al een groene krachtcentrale, die energie opwekt uit een stuwmeer in de bergen, maar willen ook zonnepanelen op hun daken.
Dat mag helaas maar mondjesmaat, wegens het karakter van de streek. “We zijn nu gewend aan rode daken, waarom zouden we niet gewend kunnen raken aan zonnepanelen?”, verzucht de eigenaar van een jachthaven. “We houden van het Gardameer en de natuur en doen er alles aan om het milieu te beschermen. Als het hier een bende zou worden, blijven de toeristen weg. Dan zijn we verloren.”
Een vooroordeel blijft wel overeind: De Italiaanse man is kampioen flirten. Maar dat wil uw verslaggeefster wel door de vingers zien, aangezien dat andere vooroordeel ook klopt: mooie mannen komen uit Italië.