Leeuwen vermoorden een dier en eten het op. Planteneters eten plant als ontbijt, lunch, snack en avondeten. De mens valt een beetje uit de toon wat betreft de eetgewoontes. Zo koken we eten, kennen we bepaalde culturele waarden toe aan ons eten en kunnen we met gemak veel te veel eten. Komt dat door onze genetische samenstelling?
John R. Krebs deed doorslaggevend onderzoek in deze kwestie. Hij vond het antwoord op de volgende vraag: is het een problematische combinatie dat onze genen vertellen dat we moeten eten en er tegelijkertijd een overvloed aan eten is in de huidige maatschappij?
Het antwoord luidt: ja, die relatie is problematisch en wel om twee redenen.
Ten eerste zit er minder proteïne in ons eten. Ons lichaam reguleert de proteïne nauwgezet, dus nemen we teveel vet en koolhydraten in als we een tekort aan proteïne voelen. Dit gebeurt nu vaker, aangezien er minder proteïne in ons eten zit.
Daarnaast nemen we energie in zodra dat beschikbaar is. Vroeger was eten meer schaars, dus was het zaak om veel energie te tanken als dat beschikbaar was. Nu voedsel 24/7 beschikbaar is, kan dat tegen ons gaan werken.
Volgens Krebs bepalen onze culturele waarden en genetische samenstelling onze eetgewoontes. Het verweer voor elke obesitariër: ‘ik kan er voor 50% niets aan doen’.
Dit artikel verscheen i.s.m. United Academics en verscheen eerder hier