Gelovige jongeren zijn deel toekomst atheïsme

26-07-2013 10:00

Ik ben atheïst in hart & nieren en volg dan ook een aantal atheïsten op Twitter zoals @RickyGervais & @RichardDawkins. De laatste tweette laatst een artikel over een onderzoek dat aantoonde dat religie uitgestorven zal zijn rond het jaar 2041. En ik denk dat ze wel eens gelijk kunnen gaan krijgen. Misschien niet in 2041. Maar het gaat gebeuren.

Waarom atheïsme zal zegevieren

Het blijft altijd moeilijk voor gelovigen om te accepteren maar, het atheïsme blijkt nou eenmaal alleen maar voordelen te hebben heden te dage. Ik noem er een paar:

1. Alle vloeibare stoffen zijn toegestaan om te drinken.

2. Het huwelijk en seks staan totaal los van elkaar. Volgorde mag zelf bepaald worden.

3. Vrouw en man gelijk. Iedereen baas over eigen lichaam.

4. Niet-gelovig zijn daagt niet uit tot haat jegens homoseksuelen en andere geaardheden et cetera.

5. Zie 1.

6. Landen die economisch aan de top staan hebben meestal een bevolking met een groot percentage atheïsten. Atheïsme is helder denken. En helder denken is goed zaken doen. En goed zaken doen is dollartekens in je ogen.

7. Niet gebonden aan een geloof houdt in betere zorg. Als je kind terminaal verkouden is kan je het gewoon naar een dokter brengen die je kind met een simpele neusspray behandelt. Veel kinderen sterven vandaag de dag aan het feit dat ze van hun religieuze ouders niet naar het ziekenhuis mogen omdat de ouders het bidden naar god verkiezen boven medicijnen.

8. Mensen zijn vrij in wat ze willen doen. En dat motiveert mensen om hun dromen achterna te gaan en écht iets te gaan bereiken.

9. Zie 1.

10. Betere educatie. Je zal wel begrijpen waarom. Ik hoef slechts Ibn Ghaldoun te roepen.

Welke gelovigen worden beïnvloed door atheïsme?

Oudere generaties sterven af. Logisch. Op een bepaald moment ga je dood. En het geloof gaat mee het graf in. De jeugd is de toekomst. En dat zie ik ook onder de studenten. Steeds vaker is Moslim of Joods zijn gewoon een titel die jongeren zich toe-eigenen omdat ze dat vet vinden. Het gevoel dat ze ergens bij horen. Dat ze ergens trots op kunnen zijn. Et cetera.

Maar écht gelovig zijn ze natuurlijk niet hè. Ik ken genoeg Joden, Moslims en Christenen die ook gewoon uitgaan drinken, roken, drugs en de hele reutemeteut doen. En logisch ook. Waarom zou je een minder leuk leven mogen hebben dan je atheïstische vrienden en daar nul voordeel aan hebben?

Nee, als deze trend zich voortzet zijn er tegen 2030 geen jongeren meer die hun geloof echt serieus beoefenen. En terecht. Religie in onze Westerse maatschappij is volledig overbodig. Of religie uitgestorven zal zijn in 2041? Dat zal afhangen van de welgesteldheid van de derde wereld-landen, waar religie nu nog heel erg gebruikt wordt als middel van hoop. Hoop op betere tijden. Want mensen hebben daar niks.

Zodra ook armere landen met grote religieuze bevolkingen het in politieke, economische, culturele en in alle andere opzichten beter krijgen, zal de jeugd daar ook losweken van hun geloof. Religie zal keihard gedumpt worden in een natte steeg. Achtergelaten om te sterven. Of dit daadwerkelijk in heel de wereld het geval zal zijn in 2041? We zullen zien.

“Religion, together we can find a cure.”– Richard Dawkins