Is het mogelijk om 230,5 miljoen euro dividend uit te keren terwijl je bedrijf verlies draait en op het punt staat noodgedwongen de deuren te moeten sluiten? Volgens Frank Zweegers, enige aandeelhouder van het vastgoedbedrijf Breevast, wel. Terwijl het jaarverslag van 2011 een verlies van 27,9 miljoen laat zien, keerde het bedrijf het torenhoge bedrag uit aan de in Monaco woonachtige vastgoedmagnaat, zo ontdekte het NRC Handelsblad vandaag.
Hoe kan dit gebeuren terwijl het bedrijf zulke forse verliezen maakt, welk dividend wordt er dan precies uitgekeerd? Volgens een woordvoerder van Breevast ging het om een non-cash transactie:
“Breevast had nog een vordering op Zeegers en dat is in deze transactie verrekend.”
Op de vraag of de vordering een eerder betaald voorschot betrof, wilde hij geen commentaar geven.
In tegenstelling tot eerdere jaarverslagen werd het jaarverslag uit 2011 niet gepubliceerd op de website van Breevast, terwijl het in december 2012 al werd gedeponeerd bij de KVK.
Uit het verslag van 2011 bleek dat een deel van de miljard euro aan leningen die het bedrijf heeft uitstaan, in 2012 en 2013 moeten worden uitgekeerd. Mochten die leningen worden opgeëist, dan bestaat de mogelijkheid dat Breevast omvalt.
Volgens de woordvoerder was dit niet de reden van het niet publiceren, en was dit een puur esthetische keus. Breevast had erg zijn best gedaan op de ‘glossy lay-out’ van de eerdere jaarverslagen, zo stelt de woordvoerder: ‘het jaarverslag van 2011 was erg laat afgerond, en we willen het goed publiceren, met foto’s en dergelijke, of helemaal niet. Om dat nu nog te doen leek ons een beetje mosterd na de maaltijd.’
Hoe kan het dat Breevast nog steeds niet is omgevallen? Hoe wordt de rente op de torenhoge leningen betaald? Voor het antwoord op die vraag wijzen ingewijden naar onze zuiderburen.
De zogeheten Financietoren is een Brusselse torenflat, die Breevast in 2001 voor 300 miljoen overnam van de Belgische regering, en waar sinds 2002 een langlopende lucratieve huurovereenkomst op rust. In het gebouw werken 4600 euroambtenaren. Ingewijden menen dat de opbrengsten uit deze transactie wel eens de financiële levensader zou kunnen zijn voor Breevast. ‘Als je hiermee de rente op die lening kan blijven betalen is er niet zoveel aan de hand’, zegt een kenner van de commerciële vastgoedmarkt.
De bank die de grootste lening heeft uitstaan is investeringsbank NIBC, met in totaal 650 miljoen euro. Maken de krijtstrepen uit Den Haag zich al bezorgd over deze weinig liquide klant? Woordvoerder Diederik Heinink laat weten niet over de kwestie te willen praten, maar wil wel kwijt: ‘er zit altijd een onderpand op de schuld.’
Zinspeelt de bank hiermee dan al op een afschrijving? ‘We gaan niet in op ons klantenbestand’, zegt hij.
Wat het onderpand, dat vooral uit stenen bestaat en waarvan de marktwaarde is geïmplodeerd, nog waard zal de toekomst uitwijzen. Marktkenners voorzien echter dat de waarde van deze vastgoedportefeuille niet snel zal stijgen en dat NIBC blij mag zijn met de helft van de huidige boekwaarde.
Terwijl de werknemers van Breevast zenuwachtig afwachten of ze morgen nog een baan hebben, en financiers niet weten of ze hun geld ooit nog terugzien, leeft Frank Zweegers the good life in Monaco. Zolang de rentes op zijn leningen betaald kunnen worden, hoeft hij zich nergens zorgen om te maken.
Zweegers staat in de vastgoedwereld bekend als een flamboyante man die gekleed in zijn witte driekwartsbroek champagne uitdeelt in strandtenten in Zandvoort. Daarnaast brengt hij veel tijd door op het vlaggenschip van zijn collectie Mangusta’s, dat de naam ‘MS Awesome‘ draagt. Mocht u ook zo’n pareltje willen aanschaffen, laat u middels onderstaand filmpje verbluffen door deze stijlvolle krachtpatser.
UPDATE: NIBC-woordvoerder Heinink laat weten dat de Haagse bank slechts een klein deel van de lening op de balans heeft staan, de lening van 650 miljoen euro is een arrangement geweest waaraan vele andere partijen ook meedoen. In 2007 is een groot deel van deze lening in de markt gezet middels een zogenaamde securitisatie.