Russische lobbygroepen willen een boycot van de Olympische Winterspelen. De reden is dat Rusland een anti-homowetgeving heeft doorgevoerd, waardoor een gehele bevolkingsgroep structureel en juridisch vogelvrij is verklaard.
Homoseksuele medemensen zouden een slechte invloed hebben op de moraal van Russische kinderen, vandaar dat ‘homoseksuele uitingen’ tegenwoordig verboden zijn in Rusland. Wat dat dan ook voor uitingen mogen zijn.
In veel landen wordt Nederland als gidsland gezien met betrekking tot homo-acceptatie. Wij zijn één van de landen die op zouden moeten staan tegen het vreselijke beleid in Rusland. Homoseksuele Russen hebben onze hulp maar wat hard nodig. Het podium van de Olympische Winterspelen zou daarbij kunnen helpen. De gesuggereerde boycot is naar mijn idee dan ook om verschillende redenen een gemiste kans.
Olympische sporters zijn al geruime tijd bezig om toe te werken naar de Winterspelen. Enkele sporters, die een discipline beoefenen waarbij de carrière minder lang duurt, hebben soms maar één evenement om op het wereldpodium hun kwaliteiten te laten zien, daarna zijn ze te oud om de echte concurrentie nog aan te kunnen gaan. Als we ze die kans afpakken hebben we én de Russen niet geholpen én de sporters een kans op eeuwige roem ontnomen. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.
Tijdens de Olympische Spelen in Londen stond Nederland (met vijf sporters) op nummer één als het ging om openlijk homoseksuele deelnemers. In de finale van het hockeytoernooi bij de dames zijn zelfs alle doelpunten gescoord door een verliefd Nederlands stelletje. Openheid en vrijheid in euforische sportbeelden. De beelden schoten de wereld over en hadden grote impact, vooral op landen waarin de situatie voor homoseksuelen een stuk minder florissant is.
Het zou mooi zijn als een openlijk homoseksuele of lesbische sporter tijdens de winterspelen goud pakt. Gejuich zal niet alleen klinken in de huiskamers, maar ook – mits goed geplugd – bij de homoseksuelen over de hele wereld, inclusief Rusland. Hét toonbeeld dat homoseksuelen fantastisch kunnen presteren. Veel Russische kinderen zullen die sporter als rolmodel zien en kunnen dromen van glansrijke sportprestaties, ongeacht hun seksuele voorkeur. Wat nou, slecht voorbeeld?
Tijdens vele gayprides afgelopen jaren in Amsterdam hebben ex-sporters, sportbestuurders, bondscoaches en sportjournalisten meegevaren tijdens de Canal Parade. Aankomende zaterdag sluit Van Gaal zich aan bij dit rijtje prominenten. Zij zouden zo integer moeten zijn om niet alleen tijdens de mooi-weer-show in Amsterdam hun statement te maken, maar ook tijdens de Winterspelen van Sochi deze boodschap uit te dragen.
Aan hen de taak om blijvend aandacht te vragen voor de situatie van homoseksuelen in Rusland. Zij hebben er de kennis, overredingskracht, invloed en het netwerk voor. Gesteund door Nederlandse medailles van onze sporters is deze lobby vele malen sterker dan wegblijven van het hele evenement.
Poetin zal zich verbijten, maar tegen de mondiale sportpers kan zelfs hij niets maken. Maximale zichtbaarheid van homoseksuelen en homotolerantie tijdens de Olympische Winterspelen: dát heeft impact en dáár helpen we de Russen verder mee.
We moeten de strijd niet uit de weg gaan, maar juist openlijk voeren. Niet alleen zaterdag in Amsterdam, maar ook 7 februari in Sochi.
Mart Roumen, zelf toevallig homo, is sportjournalist.