De zogenoemde Vogelaarwijken doen het qua veiligheid en leefbaarheid niet beter of slechter dan andere vergelijkbare wijken. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport (pdf) van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Uit het rapport blijkt dat het sinds 2008 met alle probleemwijken beter gaat, maar dat de Vogelaarwijken zich daarin niet onderscheiden. Vogelaarwijken, ook wel krachtwijken genoemd, zijn probleemwijken die extra aandacht en geld krijgen.
De veiligheid nam af, zowel in de Vogelaarwijken als in de andere probleemwijken. De tevredenheid van de bewoners nam gemiddeld in alle probleemwijken toe en de bewoners zijn optimistisch over verdere verbeteringen.
Die ontwikkeling zette zich al in voor er specifiek beleid was voor probleemwijken. In de Vogelaarwijken zijn de bewoners wel optimistischer over de verbeteringen en de toekomst dan in de vergelijkbare wijken.
Niet alleen in de Vogelaarwijken, maar ook in andere probleemwijken is veel geïnvesteerd, waaronder in sloop en nieuwbouw van woningen. De woningmarktcrisis verminderde bovendien het positieve effect van de herstructurering.
Daarnaast besteedden woningcorporaties hun budget voor de verbetering van de leefbaarheid ook aan meer wijken dan alleen de Vogelaarwijken. Dat samen kan volgens het SCP het geringe verschil tussen de twee soorten wijken verklaren.
PvdA-prominent Jacques Monasch staat ondanks de conclusies van het SCP nog steeds achter het idee van de Vogelaarwijken.