Nieuws uit de Hofstad. Het CDA Den Haag wil dat er per direct een einde komt aan wanbetalende diplomaten. In 2011 werden nog 49 procent van de opgelegde parkeerboetes aan diplomaten niet betaald in 2012 is dit percentage opgelopen tot 59 procent. De anonieme en vrijblijvende aanschrijvingen werken naar de mening van het CDA niet, het tegenovergestelde lijkt zelfs het geval.
Volgens CDA-Raadslid Cees Pluimgraaff blijft het college zich beroepen op de privacy van de diplomaten maar als een diplomaat zijn boetes niet betaald ‘geldt hetzelfde als voor de Hagenaars en Hagenezen: naam en rugnummer’. Pluimgraaff: “Als ik mijn boetes en aanmaningen niet betaal kan ik mij ook gewoon met naam en toenaam melden bij de rechtbank. Waarom een uitzondering voor wanbetalende diplomaten. Wij willen een lijst van de notoire wanbetalende ambassades.”
Volgens het college van Den Haag is het niet mogelijk om een lijst van wanbetalende diplomaten te publiceren vanwege het recht op privacy. In New York deden ze daar minder moeilijk over en daalde na de publicatie en het opleggen van sancties het aantal wanbetalende diplomaten tot 2 procent.
De kwestie van niet betalende diplomaten speelt in heel Nederland. Nieuwswebsite Nu.nl achterhaalde afgelopen maand dat het corps diplomatique sinds 2009 landelijk voor ruim een half miljoen euro bij Justitie in het krijt staat.
CDA Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Peter Oskam hebben afgelopen week aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken gevraagd om met een lijst te komen met tien organisaties met onschendbare diplomaten die de meeste onbetaalde boetes hebben openstaan. Omtzigt stelt daarnaast voor wanbetalende diplomaten hun diplomatiek nummerbord af te pakken.