Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: enquête openbaar vervoer

02-08-2013 10:51

Beste Chris,

Ik was deze week op de website van de PvdA en daar stond een oproep van twee Kamerleden om een enquête in te vullen over de veiligheid in het openbaar vervoer. Het was een hele korte enquête waarin je kon aangeven of je je onveilig voelt in het openbaar vervoer en wanneer. Vervolgens kon je ideeën geven over hoe de veiligheid verbeterd kan worden. De Kamerleden zeggen dat de veiligheid in het openbaar vervoer beter moet. Ze gaan met de uitslag aan de slag, zeggen ze. Ik vraag me af of dit ertoe leidt dat we straks veiliger met de trein en de bus kunnen dan nu.

OV-reiziger


Beste OV-reiziger,

Het beste medicijn wat politici hebben bedacht tegen boze en ontevreden burgers is dat er beter naar burgers geluisterd moet worden, dat burgers goede ideeën hebben en dat die ideeën vervolgens gebruikt kunnen worden om problemen op te lossen. De suggestie van de PvdA is dat het openbaar vervoer veiliger wordt met de goede ideeën van burgers. Dat is een mooi vooruitzicht en niemand is daar tegen. De vraag is wel of er iets van terecht komt. Scepsis is hierbij zeer op zijn plaats.

Geen oplossingen

De politiek van nu houdt zich bezig met veel problemen waar geen duidelijke oplossingen voor bestaan. Een voorbeeld is veiligheid in het openbaar vervoer. Heel soms loopt er een gek rond op een treinstation en die vermoordt een toevallige passant. Soms wordt iemand zonder reden in elkaar geslagen en soms vertoont treinpersoneel gedrag waardoor je je onveilig gaat voelen. Dat is allemaal heel erg, maar we mogen blij zijn dat dit uitzonderingen zijn. De vraag is: kan de politiek deze voorvallen voorkomen? Het antwoord is nee.

Als er iets aan dit soort problemen te doen zou zijn en als er duidelijke oplossingen zouden bestaan, hadden de PvdA-Kamerleden deze allang zelf bedacht. Zelfs als alleen de VVD de oplossing zou weten, zou de PvdA slim genoeg zijn om deze oplossing te kopiëren en net te doen alsof het hun eigen idee is. Maar er is geen enkele partij die echt een oplossing heeft voor evidente problemen die er soms op het gebied van veiligheid zijn. Die PvdA-enquête is niet meer dan een poging dit te maskeren.

Meer cameratoezicht!

Dus wat gaat die enquête opleveren? Allerlei zaken die we al wisten: er zijn mensen die graag op stations cameratoezicht willen. Anderen willen harder straffen en rondhangende jongeren preventief kunnen arresteren. En weer anderen zullen zeggen dat burgers als ze worden aangevallen hard terug moeten slaan. Al die meningen zijn al bekend en de PvdA gaat ze allemaal nog eens aanhoren. Maar geen van die oplossingen gaat het probleem doen verdwijnen. De politiek kan niet garanderen dat u geen agressieve alcoholist in de trein tegenkomt.

De PvdA heeft een eigen politiek programma en als ideeën van burgers daarmee strijdig zijn, voert de PvdA ze niet uit. De PvdA maakt slechts mooie sier dat ze naar de burger luistert, maar iedereen die even nadenkt weet dat het een zinloze exercitie is. De PvdA voert hooguit de ideeën uit die in lijn zijn met haar eigen programma, en die ideeën kende ze al.

Als u dat niet gelooft, heb ik een tip. Mobiliseer uw vriendenkring. Laat hen allemaal PVV-oplossingen invullen zoals: ‘mensen die zich misdragen door de knieën schieten’. Stuur over twee maanden een email aan PvdA-Kamerlid Duco Hoogland met de vraag wat hij met dat idee heeft gedaan.

Chris Aalberts beantwoord wekelijks een vraag van burgers of politici bij ThePostOnline.nl. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: website PvdA.