Onderzoek van Maurice de Hond wees onlangs uit dat de Nederlander niet inziet dat er bezuinigd moet worden. Dat is vreemd, want de regering heeft helemaal nog niet bezuinigd. Integendeel, zij hebben steeds weer opnieuw een greep in onze portemonnee gedaan. Aan het uitgavenpatroon van de overheid is helemaal niets veranderd. Ondertussen gaan de belastingen omhoog en de accijnzen blijven stijgen. Daarbovenop doet de gemeente ook nog eens een greep in uw portemonnee.
Kortom, Nederland is een belastingparadijs. Voor de belastingontvanger welteverstaan.
Dat de economie in zo’n situatie niet wil aantrekken kan daarom niemand verbazen. Het beleid van Rutte II zorgt immers voor onzekerheid. Het consumentenvertrouwen daalt en de uitgaven van de gemiddelde consument dalen per kwartaal.
Aan deze eeuwige lastenverzwaringen moet een einde komen. De overheid moet nu echt eens serieus gaan bezuinigen en hervormen, ook binnen de eigen gelederen.
Bezuinigen moet overal gebeuren, dus ook in de sociale zekerheid. Zo kan er een begin worden gemaakt met het beperken van het recht op bijstand van niet Nederlandse ingezetenen (zoals dat in andere Europese landen al gebruikelijk is) die niet minstens een aantal jaren in Nederland gewerkt hebben. De huidige situatie, waarin iedereen die zich legaal in Nederland gevestigd heeft een uitkering krijgt, is gewoon te duur. Ook het voorstel van staatssecretaris Kleinsma, waarin men eerst een maand gesolliciteerd moet hebben voordat men een uitkering krijgt, is een goede bezuinigingsmaatregel.
Maar ook kan men kosten besparen door de toeslagen voor de huur en de zorg voortaan rechtstreeks naar de zorgverzekeraar of verhuurder te sturen. Zo wordt het moeilijker frauderen. Het inhouden van de zorgpremie op het loon kan er voor zorgen dat mensen minder snel wanbetaler worden waardoor op de kosten van de opsporing en invordering kan worden bespaard. In Duitsland werkt dit systeem aantoonbaar goed.
Verdere bezuinigingen kunnen plaatsvinden bij de publieke omroep. Het zal al een besparing zijn als de publieke omroep zelf de reclame-inkomsten mag houden. Het schrappen van een televisienet en de digitale kanalen (behalve Journaal en Politiek 24) levert een verdere besparing op van de kosten. Ook op de ontwikkelingshulp, de kunst en cultuursector en, last but not least, de Joint Strike Fighter kan en moet worden bezuinigd.
Naast bezuinigen moet er ook hervormd worden. Om te beginnen moeten het ontslagrecht en de WW-duur aangepakt worden. Met een hervorming van het ontslagrecht wordt het makkelijker om mensen te ontslaan maar ook zal het voor werkgevers minder risicovol zijn om mensen weer aan te nemen, juist in tijden waarin het niet zo goed gaat.
Verder moet de hypotheekrente-aftrek worden geschrapt. Natuurlijk niet in één keer maar geleidelijk over twintig jaar tijd. Op dit moment heeft Nederland de grootste privéschuld in Europa en door deze schuld aan te pakken lossen we onze eigen economische problemen op.
Tenslotte pleit ik voor lastenverlaging. De verhoging van allerlei heffingen en accijnzen moet ongedaan worden gemaakt. De consument moet weer meer kunnen uitgeven.
Daarom pleit ik voor een verlaging van de BTW en een verlaging van de accijnzen op alcoholische dranken en tabakswaar. Verder is een verlaging van de belastingen voor de lagere- en middeninkomens een nuttig voorstel.
Met deze veranderingen zal de Nederlander weer inzien waarom er wordt bezuinigd en komen we weer uit de crisis.
Jeroen Adema is lid van D66 en zelfverklaard Rutte-scepticus @DerAdema