Wat misten we op internet, tv en de kranten? Ook deze vrijdag is er weer het ochtendnieuwsgebed van ThePostOnline.
DWDD baas: ‘Jan Mulder is niet te sturen.’
DWDD-hoofdredacetur Dieuwke Wynia heeft de vakantiekranten uit en ziet tot haar schrik dat Parool-columnist John Jansen van Galen allemaal infame onzin schrijft over de gang van zaken achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De eminent grijze stukjesschrijver constateerde dat er bij de talkshow werd gerepeteerd, en dan vooral de scènes waarin Jan Mulder een rolletje speelt. Niets van waar, briest Wynia in een ingezonden brief. ‘Van Jan Mulder zijn we al blij als hij om half acht in de studio is. Hij laat zich niet leiden: een ideale tafelheer.’
Oud Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes kan niet rekenen
Hans Laroes, oud Journaal-hoofdredacteur en voorzitter Raad voor Journalistiek baas, schrijft een larmoyant in memoriam over The Washington Post op Tone, de nieuwe journalistieke app van Sanoma. De oud-journaal hoofdredacteur gaat ervan uit dat de nieuwe eigenaar Jef Bezos van The Washington Post zijn hele vermogen gaat investeren. Hans rekent ons voor. Bezos heeft ‘genoeg geld om 250 jaar lang honderd miljoen per jaar te verliezen.’ Nou, dat is dus een misvatting. Bezos betaalde 250 miljoen dollar. De Washington Post maakte 40 miljoen verlies per jaar. Iets meer dan zes jaar kan Bezos deze grap financieren. Hans maakt een klassieke denkfout, die veel journalisten altijd maken. Ze weten precies hoe ze het geld van anderen moeten uitgeven, maar vragen zich nooit af hoe hun schrijfsels iets opleveren.
Nederlandse stromannen verdienen aan toptransfers
Prachtig Follow The Money verhaal in de papieren VI. Waar blijven de transfergelden die managers verdienen aan transfers? Antwoord: we weten het niet. De financiële kuifjes van VI – Iwan van Duren en Tom Knipping – belden aan bij enkele Nederlandse brievenbus BV firma’s en constateerden dat het geldspoor doodliep in een rijtjeshuis in Purmerend bij ene Frans de Boef (nomen est omen). Deze De Boef blijkt ‘een stroman’, die als een schimmige schakel dienst doet in de lucratieve handel in eigendomsrechten (hij is onder meer betrokken bij de transfer van Falcao naar Monaco). Kop van het artikel: ‘De grote voetbalroof.’
Amerika 10 miljard rijker
Fanny Mae en Fannie Mac zijn twee zeer renderende verzekeringsmaatschappijen. Ze zijn in handen van de Amerikaanse staat gevallen na de crisis. Tegenwoordig zijn het grote kaskoeien. De VS hebben al 100 miljard verdiend aan de bedrijven die ze moesten redden. Nog even en de crisis is winstgevend geweest voor de Amerikaanse overheid.
Winterspelen boycot? En WK atletiek in Moskou dan?
De morele verontwaardiging over de homo-opmerkingen van Poetin bereikt een climax met oproepen om de Olympische Winterspelen te boycotten. Gaan of niet gaan? Erben Wennemars knipoogt naar al dat loze moralisme en wordt geciteerd in de papieren editie van De Volkskrant: ‘Overigens hoor je iedereen nu over de Spelen in 2014, terwijl over twee dagen de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou beginnen.’
Man bekend moord op Facebook
In het verleden zijn in het nieuws berichten geweest over aanzetten tot rellen, of zelfs moord, door postings op Facebook. Nu is er een moord bekend op de persoonlijke Facebookpagina van een 31-jarige Derek Medina uit Miami. Door hem zelf. Hij post zelfs een foto van het lijk van zijn vrouw.
Inbrekers kijken niet op twitter
Nog niet, althans. Inbrekers doen vooralsnog weinig met de informatie die vakantiegangers op sociale media posten. De politie waarschuwt mensen om niet op internet te zetten dat zij op vakantie zijn, maar die adviezen lijken dus vooral bangmakerij.
Marc van der Linden valt Groene aan
Weekend-journalist is boos op Groene-uitgever en Correspondent-medeoprichter Teun Gautier. Guatier beschuldigde Van der Linden van leugenachtigheid en dat pikte Van der Linden niet. Gautier maakte via Twitter zijn excuses. Vroeger zou De Groene dit hooghartig hebben genegeerd, maar nu moeten ze wel. Van der Linden is een digitaal kuitenbijtertje. Hij zit trouwens dit weekend in Portugal, omdat ‘een mens toch iets moet.’
Rijkman’s woede
Omdat Rijkman Groenink ooit aandelen bezat in de ABN Amro kon hij 26 miljoen incasseren toen hij vertrok. Ben je dan een graaier? Rijkman vindt van niet, Ewald Engelen vindt van wel. De columnist van De Groene memoreert een telefoongesprek van hem met Rijkman. De oud ABN-er belde hem op om te vertellen dat hij ongelijk had met zijn graaiopmerkingen over hem. Deze week haalde Coen Verbraak de stinkende graaikoe-anekdote uit de sloot in een interview met Rijkman. En Engelen komt terug op dat gesprek in 2007.
Hierom wil Slim heel KPN overnemen…
We vermoedden het al en nu gebeurt het ook. Carlos Slim, grootaandeelhouder in KPN, wil het Haagse telecombedrijf overnemen. Waarom wil hij dat? FD’s Pieter Couwenbergh legt het uit. Slim wil niet dat KPN een Duitse dochter verkoopt, want deze beschouwt Slim als een goudmijn. Dus, koopt hij heel KPN.