Het Nederlands elftal is te herkennen aan zijn speelstijl. Dat zegt Rio Ferdinand vandaag in The Guardian. Weliswaar noemt hij ook het Italiaanse-, Spaanse-, en Duitse elftal, maar onze Hollandsche school wordt nog altijd herkend en geprezen. Verder zingt Bakkali een onbekend liedje, gaan de Fransen op bezoek bij de Belgen en spreekt de coach van Newcastle geen woord Frans. Uit principe.
Rio Ferdinand legt vandaag de zwakte van het Engels nationale elftal bloot. In The Guardian zegt hij:
“Het Engelse elftal heeft geen identiteit. Er moet vanaf de jeugd een bepaald karakter in ons spel worden gevormd, zodat we ons kunnen onderscheiden met een eigen stijl van voetbal. Kijk naar het Italiaans elftal, het Nederlands elftal, het Spaans- en het Duits elftal; die kan je direct aan hun stijl van voetbal herkennen. Een jeugdspeler van 16 kan in de toplanden zo bij het nationale elftal ingepast worden, puur omdat hij bekend is met de speelstijl. Engeland werkt niet met een dergelijk systeem.”
“Natuurlijk hebben we genoeg talent rondlopen, maar soms vraag ik me af of de basistechniek wel goed wordt bijgebracht. Krijgen ze de juiste coaching? Maken ze genoeg speelminuten? Als je het mij vraagt moet het roer al vanaf de jongste jeugd om. Dan kan het zo zijn dat we ons een keer niet plaatsen voor een groot eindtoernooi, maar over tien jaar staat er wel een elftal waar het land zich mee kan identificeren. Een elftal om weer trots op te zijn.”
Morgenavond staat het oefenduel België – Frankrijk op het programma. Een vriendschappelijk potje tussen aangrenzende landen die elkaars taal spreken; verwacht dus vooral geen spectaculaire burenruzie. Meer de sfeer van een ontspannen buurtbarbecue met een potje voetbal als avondspel. Het zure Franse chauvinisme is zelfs bij voorbaat al van de Les Bleus afgespoeld, door de frisse woorden van coach Deschamps.
“Het is geen cadeau om in België te spelen. Gezien het parcours van de jongste jaren, is België superieur aan het Franse elftal. Kijk ook naar het FIFA-klassement: België staat 10e en wij staan 23e. Ons laatste wapenfeit dateert van 2006, toen we de WK-finale speelden. De resultaten in de kwalificaties zijn evenmin weg te cijferen. De reden dat België meetelt op internationaal vlak is omdat ze veel spelers hebben die bij een grote club spelen én er titularis zijn. In Frankrijk hebben we er minder nu dan vroeger.”
Het kleine knuffeltalent Bakkali speelt morgen niet mee in het avondpotje. Geblesseerd afgehaakt. Toch zijn ze in België al op de hoogte van zijn kwaliteiten. Axel Witsel, een van de sterspelers van de ploeg, ziet dat de winger heel wat potentie heeft. En Axel Witsel vertelde en passent dat Bakkali een liedje moest zingen op de training, zoals iedere nieuwkomer in de ploeg. Nu zitten wij met de vraag: welk liedje?
Ooit in een Duitse supermarkt geweest en geprobeerd je boodschappen in het Engels af te rekenen? Of andersom? Of – misschien logischer – gewoon in het Nederlands? Nou goed; punt is dat ze in het buitenland graag hun eigen taal spreken. Zie ook Newcastle-coach Alan Pardew. Bij Newcastle spelen nogal veel Fransen, maar Pardew speelt de leraar met corrigerende-liniaal-tik. “Het is erg belangrijk dat ze de Engelse cultuur leren kennen, dus ik praat geen woord Frans met ze. Nee, ik zeg ook geen ‘oui’.”
Newcastle eindigde vorig seizoen als 16e in de premier League. Misschien toch een tolk overwegen dan.