‘Voorspellen is moeilijk, zeker wanneer het de toekomst betreft.’ Het CPB maakt deze wijze woorden van Mark Twain de laatste jaren helemaal waar. Van de laatste 23 voorspellingen van het CPB was er niet één correct, zo blijkt uit de meest recente cijfers van Kruger & Partners. Bij de vorige vergelijking leek er nog één voorspelling te kloppen, maar ook die conclusie moet nu bijgesteld worden.
Nu is voorspellen van de groei van het BBP ook niet gemakkelijk, en zou het best verdedigbaar zijn als het CPB de toekomst soms te rooskleurig, en soms te zwartgallig voorstelde. Maar dat is niet het geval. De foute voorspellingen van het CPB zijn namelijk allemaal te positief. Sinds 2011 is het BBP altijd minder gegroeid dan de rekenwonders voorspelden.
Dat roept twee vragen op: Waarom maakt het kabinet nog beleid op basis van deze cijfers, en waarom past het CPB niet haar rekenmodel aan?
Eén grafiek zegt meer dan duizend zonnige woorden van Mark Rutte en we hebben er zelfs vier. Het CPB verslaan leek al een lastige opgave, maar we weten nu dat we niet met 1-0 moeten winnen van de rekenaars, als je de daadwerkelijke cijfers wil verslaan zit je pas veilig met een marge van een goaltje of drie.
Het CPB laat via persvoorlichter Edwin van der Haar aan ThePostOnline weten dat het bericht hen niet verbaasd, omdat de crisis langer duurt dan verwacht. Daarnaast benadrukt het CPB dat voorspellen altijd moeilijk is, en het een afgeleide van de werkelijkheid blijft. ‘Bovendien is het maar naar welke indicator je kijkt, bij de werkeloosheidscijfers waren we bijvoorbeeld weer te negatief de laatste jaren.’
Het CPB wil niet spreken van een trend van te positieve voorspellingen op lange termijn.