De Britse regering heeft de krant The Guardian gedreigd met juridische stappen tenzij de redactie de documenten van klokkenluider Edward Snowden zou vernietigen of aan de autoriteiten zou overhandigen. Dat heeft de hoofdredacteur van The Guardian maandag geschreven.
Volgens Alan Rusbridger is hij twee maanden geleden benaderd door een “zeer hoge overheidsfunctionaris” die eiste dat de documenten zouden worden teruggeven of vernietigd. De functionaris zei de visie van premier David Cameron te vertegenwoordigen.
Later kreeg hij een telefoontje “vanuit het centrum van de regering”, aldus de hoofdredacteur. “Je hebt je pleziertje gehad. Nu willen we de spullen terug”, zou Rusbridger te horen hebben gekregen.
Uiteindelijk werden informatiedragers vernietigd. Medewerkers van de geheime dienst GCHQ zagen in de kelder van het gebouw van The Guardian in Londen toe hoe computers en harde schijven met informatie van Snowden letterlijk werden vernietigd. “Eén van de meest bizarre momenten in de lange geschiedenis van The Guardian”, aldus de hoofdredacteur.
Volgens hem heeft The Guardian ondanks de vernietiging van de harde schijven nog altijd de beschikking over de informatie. De meeste verhalen over surveillance- en spionageactiviteiten door onder andere de Amerikaanse geheime dienst NSA waren volgens Rusbridger gemaakt in New York.
De betrokken verslaggever Glenn Greenwald woonde bovendien in Brazilië.
De ontboezemingen van Rusbridger volgen op het nieuws dat de partner van Greenwald zondag urenlang was vastgehouden door de Britse autoriteiten. Greenwald deed onthullingen op basis van de door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden verzamelde informatie.
Anp