Tennisser Robin Haase wordt nog steeds zeer regelmatig bedreigd. Ruim een maand geleden werd bekend dat de Hagenaar via social media structureel doodsbedreigingen ontving en Haase sprak de hoop uit dat de internationale tennisbond ATP tegen de daders van de bedreigingen kon optreden, maar vooralsnog is er weinig aan zijn situatie veranderd. ThePostOnline vroeg Robin Haase, oud-speler Jacco Eltingh en de ATP naar de laatste ontwikkelingen. “Bedreigingen zullen altijd in de sport blijven.”
Robin Haase spreekt met tegenzin over het nieuwsbericht dat landelijk de aandacht op hem vestigde. “Het was opeens groot nieuws, terwijl ik een jaar geleden al verteld heb dat ik op Facebook en Twitter regelmatig doodsbedreigingen ontving. Dat is toen niet opgepikt, maar vorige maand wilden veel media er alles van weten. Ik heb gemerkt dat er toen veel onjuiste berichtgeving verscheen en dat ik gebruikt werd voor het verhaal. Dat kostte me energie en daarom heb ik besloten geen extra interviews meer te geven. Ik concentreer me liever op het tennis.”
Toch geeft de nummer 62 van de ATP-ranking rustig antwoord op de vraag hoe de situatie dan werkelijk in elkaar steekt.
“De bedreigingen zijn er al jaren. Niet alleen aan mijn adres, overigens. Meer spelers hebben er last van. Ik zit in de council en als internationale vertegenwoordiger van de spelers merk ik dat het een moeilijk onderwerp is. Het vermoeden bestaat dat de meeste bedreigingen van gokkers afkomstig zijn, maar dat weten we ook niet zeker.”
Haase vervolgt: “Ik wil zelf niet te veel met het onderwerp bezig zijn, daarom heb ik gezegd dat ik het probleem bij de ATP zou aankaarten. Ik ben niet naar de politie gestapt, omdat de bedreigingen niet zozeer uit Nederland, maar uit landen over de hele wereld komen. Volgens mij kan de ATP het probleem van mij en andere spelers beter aanpakken, ook omdat er al een programma over de veiligheid van spelers bij de tennisbond klaarlag.”
Oud-speler Jacco Eltingh zat tussen 2005 en 2008 in de Raad van Bestuur van de ATP en kent het beleid van de bond. “In die periode vormden dreigementen nog geen serieus onderwerp, maar we waren er wel beducht voor. We zagen bijvoorbeeld dat er tennis een steeds populairdere sport werd om op te wedden. In overleg met de grootste wedkantoren hebben we toen een integriteitscommissie in het leven geroepen. Ik weet dat er met verschillende instanties werd samengewerkt, ook met geheime diensten en ervaren werknemers van Scotland Yard.”
Verondersteld wordt dus dat de bedreigingen veelal van gefrustreerde gokkers afkomen. “Dat is het sterkste vermoeden,” bevestigt Eltingh. “Dat zijn de mensen die het meest gebaat zijn bij een overwinning of verliespartij. Daarom worden alle weddenschappen op wedstrijden van het hoogste niveau nauwkeurig in de gaten gehouden. Iedere wedstrijd wordt van minuut tot minuut gecheckt op onregelmatige wedpatronen of vreemde bedragen. Maar er is natuurlijk alleen zicht op de legale wedkantoren, van de illegale wedkantoren weet de commissie veel minder.”
Robin Haase vestigde zijn hoop op de ATP. Kan de bond ons misschien meer vertellen over het beleid omtrent bedreigingen en zijn er bijvoorbeeld al verdachten aangehouden? Simon Higson, woordvoerder van de ATP, reageert: “De bond doet geen uitspraken over specifieke zaken of resultaten van de opsporing. Zodra spelers bedreigd worden vragen wij hen om dit aan ons te melden. De ATP Security onderzoekt vervolgens alle dreigementen. Eerder dit jaar hebben we een geheim agent aangesteld als hoofd van de ATP Security, hij heeft twintig jaar ervaring als beveiliger van de Amerikaanse president en adviseert nu ook de spelers en toernooidirecteuren.”
Het blijft onbekend of het beleid van de bond vruchten afwerpt. Eltingh heeft desondanks vertrouwen in de aanpak van de bond. “De ATP laat de bedreigingen zeker niet liggen, ze nemen dit onderwerp hoog op. Tegenwoordig is het ook relatief eenvoudig om de verdachten op te sporen, ook al wisselen ze van mobieltje. Er is zoveel te achterhalen, je moet een goede boef zijn om volledig anoniem te blijven.”
Het probleem zit volgens Eltingh echter in de vervolging en de strafmaat van de daders. “De ATP is afhankelijk van verschillende rechtssystemen in de landen waar de daders wonen. De vraag is of de autoriteiten van een land meewerken. Ik kan me zo voorstellen dat de baas van de politie in een corrupt land dergelijke zaken links laat liggen. Of de bedreigers krijgen een eenvoudige geldboete. Dat probleem is veel lastiger op te lossen.”
Ondertussen houden de bedreigingen aan het adres van Haase aan. Berichten als: ‘Ik kom je volgende week opzoeken en ik schiet je neer’ worden direct doorgestuurd naar de ATP. Bang voor de dreigende woorden is de Hagenaar echter niet. “Natuurlijk schrik je wel even als je zo’n bericht leest, maar ik slaap er niet slechter van. Ik vernam uit de media dat ik in de rustpauzes van een wedstrijd mijn racket vasthield uit angst dat er iemand de baan op kwam rennen. Extra waakzaam. Dat is pure onzin. Als ik bang was geweest, was ik wel gestopt met tennis.”
Haase sluit af: “Ik hoop dat het probleem effectief kan worden bestreden, maar ik denk dat de bedreigingen nooit zullen ophouden. Muzikanten, mensen uit de televisiewereld en sporters dus ook; wij hebben met deze berichten te maken. Er zullen altijd mensen blijven die de bedreigingen op ons afvuren. Rotvervelend, maar erg lastig om helemaal uit te bannen.”
Eltingh sluit zich bij de woorden van Haase aan. “Tja, hoge bomen vangen veel wind, zeggen ze. Een doodsbedreiging via de social media is zo verstuurd en beroemde mensen moeten er maar mee om kunnen gaan. Dat is typerend voor de maatschappij van tegenwoordig. En het is inderdaad lastig te stoppen: net als het feit dat er altijd inbrekers zullen zijn, houd je denk ik ook een stel koekenbakkers dat mensen blijft bedreigen. Heel vervelend.”