Wie herinnert zich niet de “space cake” uit zijn tienertijd? Stond je ineens uitgebreid cake te bakken met je vriend(in)nen. Op de achtergrond hoorde je je moeder roepen dat ze ook wel een stukje lustte. Oeps: “Sorry mam, het is de groeispurt, we hebben alles al opgegeten!”. Het naar boven borrelen van deze jeugdherinneringen komt door mijn ontdekking van de “space wine”! JA! Je leest het goed: geen “space cake” maar “space wine. Wijn met cannabis, hasj, wiet, marihuana of op zijn Amerikaans “pot”!
Ik lees met verbazing een interview met Crane Carter, president van de “Napa Valley Marihuana Growers” en afkomstig uit de marihuana hoofdstad Humboldt County. Hij vertelt dat vooral Cabernet Sauvignon uit Stag’s Leap District goed samen gaat met marihuana.
Pardon! Deze heilige druif uit Bordeaux? Deze beroemdste koningsdruif met het vermogen met de jaren alleen maar beter en beter en beter te worden? Deze door mij aanbeden krachtpatser, waar je me ’s nachts voor wakker mag maken? Om er vervolgens geruisloos aan toe te voegen dat je sneller high wordt van “space wine” dan van “space brownies”.
Ik ben in schok en dat is een “understatement”! Is dit soms een “sophisticated” manier om “high” te worden?
Ik besluit dit tot de bodem uit te zoeken, is dit nieuw of bestaat “space wine” al een tijdje? En hoe doen die “space winemakers” dat dan precies? En als oer Hollandse, vraag ik me natuurlijk ook af: “Wat kost zo’n flesje?”. Ik weet namelijk (wie niet?) dat zowel cannabis als wijndruiven de duurste gewassen zijn om te verbouwen.
Om “space wine” te maken roert de wijnmaker 1 pond marihuana in het fermenterende wijnvat. Dat komt neer op ongeveer 1,5 gram per fles wijn. Met de opmerking hoe beter de marihuana hoe beter de wijn! Voor maximale extractie van de THC, de werkzame stof van de marihuana, laat je het negen maanden rijpen op vat. Tot zover deze gebruiksaanwijzing…
Mister Google help me: is dit alles wel legaal? Hij antwoordt dat de “space winemakers” deze “space wine” vanwege de Californische wet alleen voor eigen gebruik, in kleine hoeveelheden en met “like-minded people” mogen opdrinken. Klinkt als een Nederlandse gedoog beleid dus achter de prijs van een fles kom ik ook met hulp van mijn vriend Google niet.
Helemaal nieuw is deze wijn toevoeging echter niet. De eerste fles “space wine” was een rosé in de roerige jaren 80. Wel met de nodige risico’s, want legaal was het destijds niet. Ik citeer Crane Carter: “This is the only truly original style of wine created in the New World.”
Tja, daar sta ik als afgestudeerde Weinakademiker even met mijn mond vol tanden. Totdat de gastvrouw in mij als vanzelf naar boven borrelt: “Iemand nog trek in een stukje zelfgebakken cake of een “homebaked brownie” voor bij de koffie?