Om drie uur houdt minister Dijsselbloem een persconferentie, meldt RTL 7’s Mathijs Bouman. De verwachting is dat de minister van financiën gaat aankondigen ABN Amro te verkopen. ‘We doen geen uitspraken over wat hij zegt’, zegt woordvoerder Hendrieneke Bolhaar tegen TPO.
Hoeveel verlies gaat Dijsselbloem maken op de ABN Amro verkoop? Dat is de nu kwestie. De grote vraag die marktvorsers namelijk de laatste dagen kwelt is deze: hoeveel is ABN Amro nog nu waard?
Optimistische marktvorsers komen uit op 15 miljard, realisten rekenen op 10 miljard. De vrije markt zal het uiteindelijk bepalen. Eerder wilde ING niet meer dan 4 miljard betalen, maar dat was toen de bank aan de rand van de afgrond stond, vlak voor de overheidsinterventie.
Minister Wouter Bos kocht de bank voor 16,8 miljard, maar de totale kosten liepen als gevolg van een onverwacht aangetroffen schuldenportefeuille snel op. Het ministerie van Financiën heeft de totale uitgaven aan ABN (ex-Fortis en ASR) inmiddels vastgesteld op dik 20 miljard euro. Het gat tussen de geprognoticeerde inkomsten en de reeds gedane uitgaven bedraagt dus al zeker 5 miljard.
Wie nuchter naar de ABN-case kijkt, moet constateren dat we te maken hebben met een enorme bleeder. Dijsselbloem weet dat en zwijgt erover als een man die een doodsbericht moet overbrengen.
Tegenover de TPO-camera wilde hij geen afboekbedrag noemen, maar hij weet dat hij verlies lijdt op deze bancaire investering. De grote kwestie nu: wie pakt de pijn en hoe verrekenen we dat in de begroting? Dijsselbloem heeft de bank nu tegen boekwaarde opgenomen. De bank staat in de boeken voor 11 miljard.
ABN niet verkopen
Dijsselbloem is een man die dus een gewond lijk achter zich aansleept. Verzachtende omstandigheid is dat de overheid wel dividend ontvangt (over eerste half jaar 2012 toch nog 817 miljoen euro) en daarmee een deel van de rente (enkele tientallen miljoenen per jaar) over deze miljardenlening terugverdient. Dijsselbloem moet dus eigenlijk niet verkopen.
De firesale waar hij nu toe overgaat (ingegeven door geldgebrek) is zonde omdat het geïnvesteerde geld niet optimaal rendeert. ABN moet eerst aansterken en meer waard worden. Tot die tijd is er bovendien een geldkraantje waar heel langzaam pecunia-dividend uitdrupt. Als je die kraan dichtdraait, openbaren zich meteen nare rode verliescijfers.
Een woordvoerder relativeert de pijn: ‘We weten het pas als we verkopen. Dan pas wordt de waarde gematerialiseerd.’
Heeft Dijsselbloem al rekening gehouden met de afboeking? Woordvoerder Bolhaar meldt dat een eventuele afboeking geen materiële gevolgen heeft voor de begroting. Het opgebrachte geld zal worden aangewend om het tekort terug te dringen. Een tekort dat overigens mede ontstond omdat de belastingbetaler een veel te dure bank moest kopen.
De woordvoerder: ‘Dat laatste is uw observatie. Heeft u nog een vraag?’