Droom

28-08-2013 19:30

I have a dream. Een droom van vandaag precies vijftig jaar geleden, uitgesproken door Martin Luther King. Onlangs bekeek ik de beelden van de wereldberoemde toespraak. Kippenvel. En onlangs checkte ik de Wikipedia-pagina van de dominee uit Atlanta. Eyeopener.

‘King werd geboren als kleinzoon en zoon van predikanten van de Ebenezer Baptist Church te Atlanta, in de zuidelijke staat Georgia. Hij ondervond al zeer snel dat er in het zuiden nog vele vooroordelen waren tegenover de Afro-Amerikanen, en wilde daar wat aan veranderen. Zijn wens was om de donkere mensen en de blanke mensen gelijkwaardig te maken.’

De laatste zin pakt het. De strubbelingen van de Verenigde Staten en haar burgers, de kracht van woorden die ertoe doen. En, nog belangrijker, het even gevoelige als wezenlijke verschil tussen gelijk- en gelijkwaardigheid.

Want gelijkwaardigheid, daarvoor ging King. ”We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal.” Als ik zijn droom kon meedromen, dan ging ik er acuut voor. Tot die tijd koester ik in ieder geval dezelfde wens. De zoete smaak van menselijke gelijkwaardigheid.

Maar bovenal: ik droom ook. Van rechten – strekkend van Geert Wilders’ islamgedachtegoed tot diens tegengestelde reacties. Van maatschappelijke acceptatie én afschuw, van god en goddeloos, en van seksueel aarden of bewust ontaard zijn. Rechten om waardigheid te onderstrepen voor mensen, ieder mens. Gelijkwaardigheid, door het onderscheid te mogen maken tussen mensen – zonder mensen van hun waarde te ontdoen.

Onderscheid, de wezenlijke betekenis van discriminatie. Op basis van alles, als het maar van waarde is. Menselijke waarde. Karakter en kunde, King droomt realistisch. Een waardevolle droom, want een droom over waarde.

President Obama en de voormalig presidenten Bush en Clinton spreken vandaag op de officiële herdenking van ‘I have a dream’. Logisch, net als hun (voormalig) status. Presidentschap, ook op basis van discriminatie. Onderscheid, op karakter en kunde. Onderscheid, waardoor King zijn podium kreeg op 28 augustus 1963, om woorden uit te spreken die raken.

Ik heb een wens. Dat we mogen blijven discrimineren, in de wetenschap dat gelijkwaardigheid absoluut is – geen mens uitgezonderd.

Opdat we discrimineren, op basis van zaken die er écht toe doen. King droomt er ongetwijfeld over.

Jeroen Schalk blogt geregeld. Als hij niet blogt, dan doet hij aan Twitter.