Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Wel of niet ingrijpen in Syrië?

30-08-2013 12:02

Beste Chris,

Er is al een hele tijd een conflict gaande in Syrië waar ik weinig van begrijp. Die president Assad deugt niet, dat is wel duidelijk, maar wie er verder allemaal aan het vechten zijn is mij duister. Deze week was opeens in het nieuws dat Amerika Syrië misschien gaat aanvallen. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden, maar oorlog lijkt me nooit goed. Moet er niet eerst wat langer gepraat worden voordat we overal maar bommen op gaan gooien? Of is dat juist ontzettend naïef? Moet Frans Timmermans zich niet actiever inzetten voor vrede?

Geen oorlog

Beste geen oorlog,

U bent niet de enige die het conflict in Syrië niet begrijpt. Dat is niet alleen een kwestie van interesse, maar ook van de vraag of er überhaupt wel genoeg informatie is om iets gefundeerds te kunnen zeggen over deze situatie. We horen allerlei verklaringen van het regime, bijvoorbeeld dat ze geen gifgas tegen de eigen bevolking hebben gebruikt. Het blijft de vraag of je deze leiders kunt vertrouwen en of ze ooit hun eigen misdaden zouden opbiechten. Want dat het regime van Assad in zijn algemeenheid niet deugt, staat vast.

Maar als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat er bewijs is dat Assad gifgas tegen de eigen bevolking gebruikte, dan kunnen we daar ook vraagtekens bij zetten. Niemand zal ooit schuld bekennen voor die gruweldaad en partijen zullen elkaar altijd blijven beschuldigen. Er zijn in Syrië ongetwijfeld een handjevol journalisten die dit soort zaken proberen uit te zoeken, maar of zij gemakkelijk de waarheid kunnen achterhalen is twijfelachtig. Kerry twijfelt waarschijnlijk veel meer dan hij ooit op televisie zou durven toegeven. Dat mogen we ten minste hopen.

Burgerslachtoffers

En de vervolgvraag is al helemaal ingewikkeld: zal ingrijpen zin hebben? Soms heeft ingrijpen zin gehad, zoals in Kosovo, maar in andere gevallen was het niet bepaald een succes. Toch is ook dat geen reden om niets te doen. We weten ook niet of diplomatie tot resultaat zou leiden. We weten niet hoeveel burgerslachtoffers er gaan vallen door Amerikaanse raketten en we weten ook niet hoeveel burgers door het Syrische regime vermoord worden in de periode dat het Westen er probeert door middel van diplomatie uit te komen.

Het enige wat we weten is dat we een eigen minister van Buitenlandse Zaken hebben en dat die een bepaald standpunt naar buiten kan brengen. Maar we weten niet of iemand naar hem luistert. In Nederland doen we vaak alsof de hele wereld het erg belangrijk vindt wat Nederland ergens van denkt, bijvoorbeeld door spoeddebatten te houden. Het is veiliger ervan uit te gaan dat de stem van Frans Timmermans meestal weinig verschil maakt. Als de VS niet naar Iran, Rusland en China – tegenstanders van een militair optreden – luistert, kan Timmermans het beleid van de Amerikanen vermoedelijk ook niet veranderen.

Als u boos, angstig of moedeloos wordt van Syrië, kunt u het beste het nieuws erover negeren en de komende tijd niet naar het Midden Oosten op vakantie gaan.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail deze naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: L’Americain.