Het voor het publiek bekendste deel van Nokia, de telefoondivisie, wordt gekocht door Microsoft, dat maakten de beide bedrijven vandaag bekend. Met de overname is een bedrag van rond de 7 miljard dollar gemoeid; de overnamesom komt uit op een krappe 5,44 miljard Euro in twee delen. Voor de apparaten- en dienstenafdeling, de mobiele tak van Nokia, telt Microsoft 3,79 miljard euro neer. Voor de overige 1,65 miljard euro mag het Amerikaanse bedrijf de patenten van Nokia gebruiken. Beide bedrijven laten weten dat hierdoor “vrijwel alle” activiteiten van Nokia in handen van de Amerikanen komen.
Nokia zelf gaat zich na de verkoop onder meer verder richten op netwerkinfra, services en de navigatiediensten. De lucratieve kaartenbusiness van Nokia is een van de onderdelen die wel zelfstandig blijft bestaan.
De huidige topman Stephen Elop van Nokia wordt opgevolgd door Risto Kalevi Siilasmaa, die als interimbestuursvoorzitter het ‘nieuwe’ Nokia gaat leiden. Elop zelf gaat na afronding van de deal terug naar Microsoft. Elop kwam in 2010 van Microsoft naar Nokia, een stap die destijds al werd gezien als een voorbode voor een mogelijk samengaan tussen de twee bedrijven. Die geluiden versterkten na een grote softwaredeal tussen Nokia en Microsoft in 2011, waardoor veel telefoons van het Finse bedrijf nu op ‘Windows Phone’ draaien. Elop wordt door velen gezien als een van de potentiële opvolgers van Steve Ballmer, studievriend van Bill Gates en huidig CEO van Microsoft. Ballmer kondigde eerder aan het bedrijf binnen een jaar te zullen verlaten.
Het overnamebedrag voor de telefoondivisie van het in deze markt eens zo machtige Nokia steekt schril af tegen het bedrag van bijvoorbeeld 15 miljard dat een nieuw bedrijf als Twitter volgend jaar van de beurs wil halen. Verder kostte online communicatiedienst Skype Microsoft bij de overname in 2011 1,5 miljard meer dan de telefoniedivisie van Nokia nu: de Amerikanen moesten toen 8,5 miljard dollar neertellen.