De adviezen van de commissie-Halsema die wanbeleid van besturen moeten voorkomen, zijn woensdag niet bij alle betrokken organisaties even goed ontvangen.
De commissie pleit voor een cultuuromslag, waarbij bestuursleden uit de semipublieke sector elkaar en belanghebbenden in een “lastig gesprek” op hun gedrag wijzen.
Dat moet bestuursschandalen zoals bij woningcorporatie Vestia, hogeschool Inholland en Amarantis tegengaan.
“Een vrij overbodig rapport”, zo oordeelt de Algemene Onderwijsbond (AOb). “Er staat niets nieuws in en het lijkt geen concrete voorbeelden te bevatten. De commissie-Halsema lijkt erop te mikken alles bij het oude te laten”, laat een woordvoerder weten.
De AOb ziet weinig heil in zo’n ‘lastig gesprek’, tevens de titel van het rapport. “Als je niet gehinderd wordt door macht, dan heeft zo’n gesprek weinig zin.”
Helen van den Berg, voorzitter van vakbond CNV Onderwijs, vindt dat verandering alleen bij bestuurders zelf mogelijk is.
“Het gaat om hun mentaliteit. Je kunt wel allerlei regels vastleggen, maar die kunnen omzeild worden. Het gaat om het geweten van een bestuurder: ‘kan ik mezelf in de spiegel aankijken?’. Dat zit echt bij de bestuurders zelf.”
Voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV reageerde juist positief. “In deze tijden, waarin falende bestuurders ruim baan hebben, is het juist goed dat een rapport dit soort signalen afgeeft en de aanpak vergemakkelijkt.”
Van Brenk besteedde “heel veel tijd en geld” aan thuiszorgconcern Meavita, dat in 2009 na wanbeleid failliet ging. “Ik ben blij als dat makkelijker wordt.”
Anp