De Nederlandse Grondwet Artikel 97: “(1). Ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk, alsmede ten behoeve van de handhaving en de bevordering van de internationale rechtsorde, is er een krijgsmacht.” Het is al jaren een artikel dat uitsluitend nog op papier bestaat, maar afgaande op wat de plannen lijken te zijn voor een verse sloopronde is Artikel 97 volledig geschrapt.
En het erge is, ik heb zelf voorgesteld om één bataljon pantserinfanterie op te heffen. Wat dus gaat gebeuren. Als de overpeinzingen van deze nukubu invloed hebben gehad op de Haagse -tot op heden niet aangetroffen- eh..defensiestrategie, wil ik hen die mij als grote denker beschouwen dringend verzoeken te gaan lezen wat ik voor de overgebleven drie bataljons in gedachten heb. En de rest.
Er is sprake van een rode draad (zonder rode lijnen). De rode draad bestaat uit het aanschaffen van nieuw materieel zodat het afgestoten kan worden. Soms zelfs voor het in bedrijf is genomen. Dit laatste gebeurde bijvoorbeeld met sommige pantserhouwitsers en staat nu te gebeuren met een nieuw tweedehandsje, het Joint Logistic Support Ship. Toegegeven, de logistics staan of gaan eveneens naar de Domeinen en veel om te supporten was er sowieso niet meer, dus wat moet je met zo’n schip?
Een andere strategie is eerst voor miljoenen moderniseren, en dan voor weinig verkopen. Soms is men wel bezorgd over het uittrekken van gezonde tanden, maar men maakt zich hierbij vooral druk om wat de gouden vullingen opbrengen. Is opheffen, afstoten en met verlies verkopen van defensiematerieel de defensiestrategie om -op zijn Hans Hillens- militair ‘Champions League’ te zijn, worden en blijven?
Nog twee bezuinigingsronden en de totale vaderlandse krijgsmacht huist in één defensiecomplex. Wél een fraai complex. Binnen schieten de toch zo’n negentig (.pdf) aanwezige generaals een balletje. Opstappen uit protest doet een Nederlandse generaal niet (meer). Goede hogere officieren zijn zeldzaam daar echte ‘soldatengeneraals’ uit frustratie vertrekken lang voor ze zicht op een opperrang krijgen.
Als ze niet voetballen laten ze zich met de dienstauto naar de Domeinen rijden. Voor nog even een paar weemoedige ‘het had zo mooi kunnen zijn’ momenten bij de net geleverde 10 F-35NLs. Nu in de verkoop vanwege verse bezuinigingen. Verdikke, ze hebben alles overgehad om dit must have goud binnen te halen. Zelfs minder, als het maar blonk. Oorspronkelijk hadden er eigenlijk 89 69 35 moeten komen om Sjempian Liek te blijven, maar na strategogische heroverwegingen en (puur) ‘technische besluiten‘ bleek dat er prima (weder)opbouwvrede brengend (eigenlijk ‘halend’) gevlogen kon worden met 10 goedkopere F-35NL versies van de JSF. Ontwapenende tweezitters waarmee (oorlogs)vluchtelingen snel en stealthy op worden gehaald en naar Nederland gevlogen. Althans, dat was de bedoeling.
Godverdomme, hadden ze die superkisten net met een stijve in ontvangst genomen of een GL-PVVDA motie raasde door de Kamer, en weg waren ze. Daar (oorlogs)vluchtelingen veelal zeevarend richting Europa komen vond de politiek het achteraf een beter idee om de Marine uit te breiden. De FRISC hiervan, Zr. Ms. Karel Doorman Onverdroten* had niet het bereik om vluchtelingen te halen. Bovendien werd de FRISC te spartaans gevonden, wat mogelijk mensenrechten schond. Daarnaast bleek het ‘stuurwiel’ misschien met varkensleer bekleed te zijn, waar culturele bezwaren aan kleefden.
Dus wordt Zr. Ms. Onverdroten met de opbrengst van de af te stoten 10 F-35NLs vervangen door wat een speciale Defensiecommissie onder leiding van Job Cohen gaat aanbevelen. Cohen zei naar aanleiding van zijn aanstelling voor de microfoon: “Daar kwantiteit ook kwaliteit is, wordt het zeker meer dan één boot. Met riemen van elke lengte zodat iedereen er aan kan trekken”. Dit laatste leidde tot woedende Kamervragen. “Moeten vluchtelingen zichzelf hierheen roeien?” vroeg van Ojik (GroenLinks). Geruchten dat toekomstige nooddruftigen zich in het van Abu Dhabi terug te kopen (verbouwde) fregat mogen inschepen, werden tegengesproken. De verwachting is dat de commissie over een twee drie jaar met een aanbeveling komt.
* De FRISC kreeg een naam daar dit het enige overgebleven eh..schip van de Marine was. Schepen genoemd naar mensen die koloniën hebben verdedigd of helpen stichten, konden echt niet meer, en werden van naamlijsten geschrapt.