Het zou je maar gebeuren. Je zit in je tweede jaar bij de Academie voor Veiligheid en Bestuur bij het Avans College in Brabant. Je oma gaat dood, je kan je daardoor niet concentreren en haalt één van de vakken niet die je nodig hebt om door te gaan met de opleiding. En je krijgt geen herkansing, want je kan slechts foto’s van de crematie laten zien en geen overlijdensbericht, dus moet je van de opleiding af.
De student verdient overigens alle lof, daar hij naast het vak dat hij moest halen om de opleiding te blijven volgen, ook nog tweedejaars vakken volgde. Het thuisfront stimuleerde hem om dat te doen. Ambitie, helemaal geen vies woord. Al denkt het bestuur van Avans daar blijkbaar anders over.
De omstandigheden zouden niet bij de decaan gemeld zijn en de examencommissie meent onvoldoende bewijs van deze omstandigheden te hebben: ‘Het is altijd pijnlijk, om in zo’n situatie om bewijs te moeten vragen van een overleden familielid.’
De student liet vliegtickets zien – de crematie vond in buitenland plaats – maar kon geen overlijdensbericht overhandigen. Dat er ook foto’s van de crematie tijdens de zitting zijn vertoond, kon de examencommissie blijkbaar niet overtuigen, want het beroep is ongegrond verklaard. Ook op het gedrag van de student zou iets aan te merken zijn – hoewel hij beweert daar nooit iets over gehoord te hebben.
Wat ons op het volgende advies brengt. Mocht er een dierbare overlijden tijdens een tentamenperiode, plaats dan ergens een overlijdensbericht. Blijkbaar is dat nodig als bewijsvoering. Al heeft het er in deze situatie alle schijn van dat zelfs de stoffelijke resten van de grootmoeder de examencommissie niet zouden kunnen overtuigen.