Prinsjesdag gaat over hoedjes, jurkjes, het gezag van de nieuwe Koning, maar overal over hoe verdelen we het geld. Tien prinsjesdag momenten om even over na te denken.
Voetbal is een sociaal vraagstuk
‘Voetbal is oorlog?’ Flauwekul. Voetballers zijn geen soldaten in een universum van goed en kwaad, maar egoïstische individuen. Gisteravond zagen we dat solidariteit een uitzondering is op de velden. Willem Van Hanegem vertelde aan Johan Derksen dat hij niet naar het WK in 1978 was gegaan uit protest tegen de hebberigheid van enkele medespelers. Sommige jonge teamgenoten hadden geen zin om de reclame-inkomsten, die ze konden verdienen door op de radio iets te zeggen over unikaas, in een collectieve pot te storten. Dat vond van Van Hanegem, die zelf 50.000 gulden kon cashen door subtiel kaasreclame te maken, volkomen normaal. Op het WK van 1974 – Joop den Uyl regeerde ons land – was dat nog de traditie. Van Hanegem had na deze affaire geen behoefte meer om naar Argentinië af te reizen in gezelschap van een stel graaiers. ‘Je bent alleen niks waard op het veld als je geen goede bal krijgt’, duidde hij dit sociale vraagstuk.
Voetbal is sociaal vraagstuk (2)
Inmiddels is het egoïsme gemeengoed geworden. Louis van Gaal probeert op verzoek van de KNVB weer een collectieve pot in te voeren, maar de spelersraad met daarin Wesley Sneijder en Dirk Kuyt weigert om daar aan mee te werken. Deze liberale opstandelingen zijn inmiddels hardhandig vervangen door Van Gaal (door onder meer Robin van Persie). De tijden zijn veranderd. In 1978 stapte Van Hanegem op wegens gebrek aan solidariteit, nu word je erop aangekeken als je een collectieve opoffering vraagt van teamspelers. Van Hanegem is, dat moeten we niet vergeten, overigens heel slecht met geld. Na een jaar voetballen in Amerika had hij slechts 1700 gulden verdiend. Hij had al zijn vrienden getrakteerd op vakanties in God’s Own Country.
Vrijgevigheid is een gave
Van Hanegem is een vrijgevig man. Omgekeerd heb je ook hulpverleners die geld vragen voor hun charitas. Dat is niet chique, vindt psychiater Bram Bakker.
Asscher, de laffe socialist
Vice-premier Asscher is banger voor Johan Derksen dan voor Ferry Mingelen. De socialist creëerde gisteravond in de uitzending van VI eigenhandig een uitzonderingsregel voor beroepsvoetballers. Asscher wil dat werknemers in Nederland een vast dienstverband aangeboden moeten krijgen na tweejarige losvastigheid. VI’s Johan Derksen fulmineerde dat deze maatregel de dood van betaalde voetbalclubs zou betekenen. De clubs kunnen nu nog cashen als een speler onder een langlopend contract uit wil, maar dat verandert als de spelers nog meer rechtszekerheid krijgen. Toen Derksen was uitgefulmineerd, ging de telefoon. Asscher meldde dat hij graag naar VI kijkt en dat hij iets zou bedenken om dit aanstaande onrecht weg te zetten. René van der Gijp, ook aan tafel in het programma, veerde op en reageerde als een typische voetballer. ‘Krijgen wij ook een contract?’ Derksen: ‘Je moet even in het collectief denken.’
Werkgevers juichen om miljoenennota
Werkgevers zijn blij met de miljoenennota. De consumenten krijgen de hardste klappen, de werkgevers worden relatief gespaard. Bernard Wientjes van VNO/NCW is opgelucht. Helaas, hebben consumenten geen tv-lobbyprogramma om hun punt te maken. Die mogen een keer per vier jaar stemmen. En aan de peilingen te merken zijn ze het niet eens met deze merkwaardige liberaal-socialistische kabinetsplannen.
Alexander’s stem en gezag…
De Koning moet dat politiek schizofrene verhaal vandaag ten overstaan van de natie proberen voor te lezen. Taalwetenschapper Marc van Oostendorp is er niet gerust op dat hij gezag uitstraalt. ‘Eigenlijk denk ik dat we al bij zijn eerste woorden merken hoe anders het is. Zoals zijn moeder alleen al dat ‘Leden van de Staten-Generaal’ kon zeggen: dat galmde heel Nederland in, daarin hoorde je haar hele gezag en functie, haar hele opvatting van het ambt. Probeer het maar eens na te doen. Heel moeilijk. Willem-Alexander heeft van nature veel minder dat afstandelijke, koninklijke geluid.’
Hoe gaat koning Willem klinken?
Zo, volgens Lucky TV.
CDA is de nieuwe kingmaker
Wie moet ons land dan redden? Sommige analisten wijzen naar het CDA, de partij die traditioneel gezien tussen de VVD en PvdA zweeft. Worden de christen-democraten de kingmakers die de intern tegengestelde plannen straks door de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft, gaat loodsen?
De Koningin van Hak stopt…
Groentefabrikant Hak komt een zogenaamde ‘inhaker’ op prinsjesdag. Na 27 jaar moeten we niet langer ‘de groenten van Hak’, maar ‘de groeten van Martine’ hebben.
,,,maar de Jeugd van Tegenwoordig draait door
De Jeugd van Tegenwoordig is ook wakker: het is motherfokking Prinsjesdag.