Vrijdagochtend, wereldprimeur. Sylvana Simons de eerste gasthoofdredacteur van Koffietijd (RTL 4). Met als onderwerpen: Sylvana, Sylvana en Sylvana. Bovendien: met Sylvana’s dochter, Levy (17).
Niks nieuws aan de horizon natuurlijk, het gasthoofdredacteurschap kennen we in alle soorten en maten. Jan Peter Balkenende bij RTL Boulevard, Yvonne Jaspers en Paul de Leeuw bij de Libelle, Natasja Froger bij de Margriet. Maar ook de serieuze media kennen het fenomeen. Architect Rem Koolhaas vertolkte die rol voor de zaterdagbijlage NRC De Luxe.
Het thema van Sylvana: mind, body en soul. En ja, vooral wat de body betreft hebben we natuurlijk al talloze voorproefjes gehad in De Wereld Draait Door. Voor Sylvana de ideale modeshow, waarin ze steeds haar nieuwe creaties aan ons kan tonen. En voor Van Nieuwkerk een welkome exotische tafeldame, is toch weer wat anders dan Gerdi Verbeet.
Ik denk bij gasthoofdredacteurschap aan een op de doelgroep gerichte mix van onderwerpen die, in het geval van Koffietijd, de dames om elf uur ’s ochtends aanspreekt. Dus mode, gezin, werk, shoppen, relaties in een zo’n breed mogelijk scala, met de gasthoofdredacteur als leidend voorwerp. Dus geen narcistische exploitatie van de BN-er zelf, de insteek van Sylvana, maar meer als rolmodel voor de kijker.
Wat u wellicht gemist heeft? Een reeks foto’s van Sylvana zelf bij het onderwerp ‘relaxen’ van kroeshaar. Een uitstapje met ‘de fotograaf des vaderlands’ Ivy in Amsterdam, met Sylvana permanent in beeld. En een gesprek met haar eigen dochter Levy (17), geflankeerd door vriendin Nadie van Nie met haar dochter Jamie Lee (19), met de vraag, hoe blij de meisjes met hun respectievelijke moeders zijn. De vragen zijn gerelateerd aan een diepgaand onderzoek van Libelle, met als insteek de relatie tussen moeder en dochter.
En natuurlijk raadt u het resultaat tijdens het diepte-interview van Sylvana. Geen spoor van kritiek bij de meisjes, mama is mijn held, dus goed geïnstrueerd door mama vóór de show.
Televisie is al teveel de lichtheid van het bestaan, met talloze uitwassen. En het lijkt erop dat we de neerwaartse spiraal nog lang niet bereikt hebben. Iedere BN’er schrijft een boek, komt daar vervolgens over praten, krijgt een eigen programma of teistert ons met een klaagzang over ontslag.
Dus tot slot, in die categorie, daar nog een schrijnend voorbeeld van. ‘Cilly Dartell wil werkloosheid voorkomen’ kopt Mediacourant vandaag. Kent u haar nog? Ooit presentatrice bij Hart van Nederland (SBS 6) en na ‘wekenlang huilen’ (bron: Privé) begonnen aan een kruistocht langs de media om haar gelijk te halen en tegelijkertijd te leuren om een baan.
Jan Slagter kwam met Studio Max Live en was even de reddende engel. Maar ja, als daar geen hond naar kijkt, staat Dartell vervolgens wéér op straat. Het normale procédé bij een haperende vraag en teveel aanbod van triviale programma’s. Een marktmechanisme dat overal opgeld doet, dus ook in de tv-branche.
Dartell moet dus op zoek, net zoals al die andere honderdduizenden werklozen, waaronder veel ZZP-ers in de sector, waarin ze zelf al jaren haar geld verdient.
Toch heeft Cilly in haar ogen een andere missie dan de gemiddelde werkloze redacteur. Zij is door God gezonden, onschendbaar, maar komt desondanks zonder werk te zitten. Dus laat je een stagiair van de Microgids (KRO) je treurigheid optekenen, in de hoop op de volgende weldoener.
Mijn advies aan ‘Hilversum’ is dit keer streng: even niet meer op reageren.