Bindend lifestyleadvies – Editie: De Sleehak

21-09-2013 15:00

Elke week bespreken Lotje Euser en Gyurka Jansen een (vrouwen)trend. Deze week het fenomeen ‘Sleehakken’.

Gyurka: De sleehak, weet jij misschien waar die precies vandaan komt? Volgens mij is het niet ‘nieuw’, maar je ziet ze ineens overal, zeg; sinds lente dit jaar? Het is eigenlijk een heel logisch idee: gewoon het ‘gat’ dat bij hoge hakken ontstaat opvullen. Ik heb er echter twee, nee, eigenlijk drie, problemen mee. Ten eerst doet het heel massief aan, dat kun je meestal gewoon niet hebben, visueel is het evenwicht dan helemaal weg. Nu snap ik wel dat je dan kunt zeggen dat dat dus juist een ‘spannend’ visueel effect geeft, maar het voelt al snel helemaal uit evenwicht. Ben je te fors dan komen forse schoenen nog eens extra zwaar over, ben je te tenger dan lijkt het een blok aan je been.

Lotje: Het is inderdaad niet zo elegant als een naaldhak, maar ik vind wel dat dat massieve effect van schoen tot schoen verschilt. Soms is de hak dezelfde kleur als de schoen, en dan komt hij als een soort ‘blok’ over. Maar als er duidelijk onderscheid te maken valt over wat tot de schoen behoort en welk deel tot de hak, dan geeft dat al een eleganter effect. Daarnaast vind ik het geen gezicht als iemand met vrij forse kuiten op een naaldhak loopt, omdat dan je kuiten nog groter lijken. Met een stevigere en bredere hak (bijvoorbeeld sleehak of blokhak), lijken je kuiten juist slanker. Win-win situatie dus. En eigenlijk is de sleehak al sinds een aantal jaar weer in de winkel te vinden, maar het duurt even tot het gros van de vrouwen het in de kast heeft staan.

Hoe je je voet neerzet

Gyurka: Het probleem met fashiontrends is natuurlijk sowieso dat waar een modebeeld heel mooi kan uitkomen op de ene persoon dit nu ineens ‘passend’ wordt gemaakt op de massa. Dan kom je vaak met scheve verhoudingen uit. En we willen er toch niet uit zien alsof we in KISS spelen, dames?

Lotje: Klopt, het past ook niet bij iedereen, maar toch is er voor ieder wat wils. Ook wat betreft sleehakken.

Gyurka: Dan is er het tweede feit: namelijk dat veel dames -zeker op hoge hak- de voet scheef neerzetten. Daar zal menig orthopeed al boos om worden, maar buiten dat: met een sleehak heb je dan naast een wiebelig loopje ook dat je het ‘massieve’ effect versterkt. Sleehakken willen proberen betekent dus ook: de voeten recht neerzetten. Bij een nonchalante loop hoort ook een nonchalante schoen; een paar sneakers bijvoorbeeld.

Lotje: Nou Gyurka, ik heb nog nóóit iemand zien waggelen op een sleehak! Dat is het juist, het is dé perfecte oplossing voor vrouwen om op hakken te lopen en toch stevigheid te hebben zonder dat het uitmaakt of je op oneffen terrein loopt of niet.

Gyurka: Nouja, zonder er een welles-nietes spel van te maken: ik denk dat we het er dan over eens kunnen zijn dat je in ieder geval moet letten op hoe je loopt. Dat doen trouwens heel veel mensen niet heel netjes, maar dat terzijde. Het waggelen valt inderdaad wel mee, maar veel mensen zetten de voeten gewoon heel erg scheef neer, in het geval van een sleehak valt dat extra op: dan zie je dat blok ook als je het niet moet zien. Doet af aan het ontwerp, vind ik toch.

De hak

Gyurka: Als laatste hebben we dan nog het ontwerp van menig hak: wie heeft bedacht dat de gemiddelde sleehak er als een prikbord van kurk uit moet zien heeft ook niet veel nagedacht over hoe dit er -eenmaal aan de voet- uit ziet. Ik wil er altijd briefjes op prikken, dan.

Lotje: Jaja, ik ben ook niet weg van die kurken hakken, maar er zijn zoveel andere materialen die juist wél mooi zijn voor een sleehak. Een kurken zool moet je gewoon niet automatisch associëren met een sleehak.

Gyurka: Maar waarmee dan? Je ziet ze vrij veel, ik snap niet dat iemand dan de keus maakt voor zo’n type hak. Die zullen wel ergens in een grote collectie hebben gezeten bij die of gene winkel…

Lotje: Je hebt ook sleehakken die onderdeel vormen van een mooie hoge laars, waarbij de hak in leer is of kunststof. De keuze maken voor zo’n hak ligt gewoon in het comfort, het loopt prettiger dan normale hakken.

Juryoordeel

Gyurka: Ik zou bijna zeggen: bij twijfel niet doen, maar het is waarschijnlijk zo dat niet genoeg mensen twijfelen. Dus dan maar gewoon: niet doen!

Lotje: Ik zeg het hangt helemaal af van de soort sleehak, er zitten echt wel mooie modellen tussen, maar als je moeite hebt om überhaupt recht te lopen, dan vooral niet doen.

Lotje Euser heeft een webshop in mode-accessoires, studeert communicatiemanagement en drinkt Jillz. Gyurka Jansen draagt overhemden of metal-shirts, is marktonderzoeker is van ThePostOnline redacteur en drinkt Guinness.

 

Titelfoto: CC – ‘HazelthePikachu’