Het is ongekend in welke mate de regeringspartijen, amper 1 jaar na de verkiezingen, kiezers verloren zijn. Van deze twee partijen heeft de PvdA het electoraal het moeilijkst. Het onderzoek van vandaag, in de week van Prinsjesdag, laat goed zien wat er aan de hand is. De PvdA is deze week nog verder gezakt (-1) en staat op 10 zetels, een “all-time low”. Omdat 50PLUS 1 zetel gestegen is naar 11 zetels, is de PvdA nu qua omvang de zevendee partij.
De PVV is met 33 zetels (+1) de grootste. Alleen in de zomer van 2010 stond deze partij hoger.
Uit het bijgaande onderzoek (pdf) blijkt dat nog maar 24 procent van de PvdA-kiezers van 12 september 2012 nu aangeven PvdA te stemmen. En 56 procent van die kiezers geven PvdA nu zelfs geen kans op een stem. (Bij de VVD zijn deze cijfers resp. 36 procent en 46 procent).
Uit het onderzoek blijkt dat van de PvdA-kiezers:
Een troost voor de PvdA is wellicht dat maar 18 procent van de kiezers van de PvdA vindt dat de PvdA beter opgeheven kan worden en 52 procent van die kiezers denkt dat deze partij in de toekomst toch weer de grootste kan worden.
Hoe groot de schommelingen in het Nederlandse electorale landschap is, blijkt wel uit een ander aspect van de uitslag van vandaag: De drie partijen die tot nu toe met elkaar de dienst uitmaken en doorgaans (veel) meer dan 100 zetels haalden, VVD, PvdA en CDA staan vandaag samen op 45 zetels. PVV, SP en 50PLUS daarentegen staan samen op 68 zetels, 23 meer.
Hoewel de uitslag van vandaag natuurlijk nog niets zegt over de uitslag van de volgende verkiezingen zal het duidelijk zijn dat na de volgende verkiezingen (denk aan die van maart 2015 voor de Eerste Kamer, waarbij de kans heel groot is dat VVD+PvdA beduidend minder halen dan de 30 die de regeringspartijen nu hebben), de regeerbaarheid van Nederland nog problematischer zal worden. Met als gevolg een verdere onvrede onder de kiezers in de regering, maar eigenlijk in de hele politiek.